Димитър Чакрев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Чакрев
български революционер
Роден
Починал
1881 г.

Димитър Наумов Чакрев или Диме Чакре е български революционер от Македония, участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Чакрев е роден в град Прилеп, тогава в Османската империя, но по произход е от Витолище (Мариовско). Заедно с брат му Михаил (Мияле), Тоде Бочварчето и брат му Илия, Георги Лажот, Стоян Рушан, Илия Кяята, Илия Радобилец[1] със своя син и Мицко Мариовчето организира чета в Прилепско, останала известна като „Чакревци“. Четата участва в Руско-турската война (1877-1878), заради което Димитър Чакрев е награден с орден за храброст. Установява се в Кюстендил, но след потушаването на Кресненско-Разложкото въстание се завръща в Македония.

Четата ликвидира няколко турски престъпници, след което избухва Никодинската афера и те се прехвърлят в Крушево. Там Димитър Чакрев заедно с брат си, поп Христо, Никола Ковачот и Ицо Карев, баща на Ташко Карев, започват организирането на Демирхисарския заговор[2]. Близък е с Диме Лозанчев от Битоля - бащата на Анастас Лозанчев.[3] Димитър Чакрев се среща с Пере Тошев и обсъждат бъдещи планове за революционна дейност[4]. На Великден 1881 година Димитър Чакрев и четата му отсядат в къщата на Дамян Кондов в Прилеп, но са предадени на турските власти от Никола Крапчев и в завързалото се сражение Димитър и четниците му загиват.[5][6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. От Голем или Мал Радобил.
  2. Историја на македонскиот народ, книга втора, издава нип Нова Македонија - заедница за издавачка дејност, книги, периодика и публицистика - Скопје, Скопје, 1969 година
  3. Тзавелла, Христофор. Спомени на Анастас Лозанчев - член на главния щаб на Илинденското въстание. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2007. ISBN 9789540726366. с. 60.
  4. Тошев, Светозар. Пере Тошевъ (личность и дѣло), Печатница „КИШКИЛОВЪ”—Асеновградъ, 1942, стр.9, 10, 14.
  5. Кондов, Константин, „СПОМЕНИ 1874 – 1929“
  6. Николов, Тома. Спомени от моето минало. София, Издателство на Отечествения фронт, 1989. с. 20.
     Портал „Македония“         Портал „Македония