Драгана Лазаревич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Драгана Хребелянович)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драгана
царица на България
Dragana.jpg
Лични данни
Родена Прилепац, Сръбско кралство
Починала след 1396 г.
Предшествана от Кира Мария
Наследена от Елеонора фон Ройс-Кьостриц
Семейство
Брак Иван Шишман или Александър Шишман
Баща Лазар Хребелянович
Майка Милица Хребелянович
Драгана в Общомедия

Драгана Хребелянович (понякога наричана Мара) е българска царица (?), според едни от източниците е втора съпруга на цар Иван Шишман, а според други е съпруга на неговия първороден син Александър Шишман. Дъщеря е на сръбския княз Лазар Хребелянович и на княгиня Милица. Няма почти никакви исторически сведения за живота ѝ. Известно е, че сватбата ѝ с представителя на Шишмановия род е станала около 1386 г.[1] и че е починала след 1396 г.

Някои изследователи смятат, че името на царица Драгана се споменава в Бориловия синодик:

...На Кира-Мария, благочестивата царица на великия цар Иван Шишман, вечна памет. На госпожа Десислава, майка на благочестивата царица Мария - на великия цар Иван Шишман, наречена в ангелски образ Девора, вечна памет...

Тълкуванието на посочения откъс обаче не е еднозначно. Ако зад имената Кира-Мария и Мария стоят две различни жени и следователно под „благочестивата царица Мария“ се има предвид Драгана Хребелянович, втората съпруга на Иван Шишман, то недоумение буди споменатото име на нейната майка – Десислава. Известно е, че Лазар Хребелянович не е имал съпруга на име Десислава. В такъв случай би било възможно името на първата съпруга на цар Иван Шишман да е било само Мария, а Драгана Хребелянович да е била наречена Кира-Мария, освен ако в параграфа не е била допусната грешка и имената на двете царици да са били разменени.

Втората възможност е зад двете посочени имена да се крие една и съща личност, а именно първата съпруга на царя, спомената веднъж като царица Кира Мария и втори път като царица Мария. Това обаче поражда въпроса защо името на втората съпруга на Иван Шишман е пропуснато.

Според Джордже Радойчич [2] от документ датиран между 1 септември 1395 и 1 септември 1396 г. на светогорския манастир Св. Пантелеймон става ясно, че майката на Драгана – Милица Хребелянович, която междувременно се била замонашила под името Евгения, се договорила с монасите да поемат ангажимент за издръжката на петте ѝ дъщери (Мара, Драгана, Елена, Оливера и Теодора) в случай, че някоя от тях остане вдовица. С други думи по времето, когато е писан този документ, все още никоя от дъщерите ѝ не е била вдовица. Следователно няма как Драгана да е била съпруга на цар Иван Шишман, защото той загива още на 3 юни 1395 г.

Византийският историк Лаоник Халкокондил съобщава, че Драгана е била омъжена за Шишман, но не уточнява за кой Шишман става въпрос, тъй като не посочва първото име.[3]

За съдбата на Драгана Лазаревич след 1396 г. не е известно повече нищо.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че Драгана ражда на цар Иван Шишман сина му Фружин.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Пламен Павлов, Търновските царици
  • Пурковић М.А., Кћери кнеза Лазара
  • Михаљчић Раде, Лазар Хребељановић

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Михаљчић Раде, „Лазар Хребељановић“, 116—118
  2. Ћорђе Сп. Радојичиђ, „Стари српски књижевници ХІV-ХV в.“, 1942, стр. 62-65
  3. Laonikos Chalkokondyles. Patrologiae graecae CLIX, 1866, стр. 59 (лат.)
  4. Веселин Асенов, „Балканската игра на тронове“, сп.„Българска история“, април 2018 г., стр. 35, ISSN 2367-864X
Кира-Мария (Иван Шишман) Царица на България (? – 1395) Елеонора фон Ройс-Кьостриц