Драгана Хребелянович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драгана
царица на България
Dragana.jpg
Лични данни
Родена ?
Починала ?
Предшествана от Кира Мария
Наследена от Елеонора фон Ройс-Кьостриц
Семейство
Брак Иван Шишман
Баща Лазар Хребелянович
Майка княгиня Милица
Драгана в Общомедия

Драгана Хребелянович (понякога наричана Мара) е българска царица (?), втора съпруга на Иван Шишман. Дъщеря е на княз Лазар и княгиня Милица. Няма почти никакви исторически сведения за живота на ѝ. Името на царица Драгана обаче е споменато в Бориловия синодик.

...На Кира-Мария, благочестивата царица на великия цар Иван Шишман, вечна памет. На госпожа Десислава, майка на благочестивата царица Мария - на великия цар Иван Шишман, наречена в ангелски образ Девора, вечна памет...

Тълкуванието на посочения откъс обаче не е еднозначно. Напълно е възможно зад имената Мария и Кира-Мария да стоят две различни жени. Известно е, че Иван Шишман има втора съпруга - Драгана, дъщеря на княз Лазар Хребелянович и Милица. Княз Лазар обаче няма съпруга на име Десислава. Следователно е възможно името на първата съпруга на царя да е само Мария, а Драгана Хребелянович да е била наречена Кира-Мария, освен ако в параграфа не е била допусната грешка и имената на двете царици да са били разменени.

Втора възможност е зад двете посочени имена да се крие една и съща личност, първата съпруга на царя, спомената веднъж като царица Кира Мария и втори път като царица Мария, още повече, че втората част на откъса визира пряко майката на царицата, а не самата царица. Това обаче поражда въпроса защо името на втората съпруга на Иван Шишман е пропуснато.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Пламен Павлов: "Търновските царици"


Кира-Мария (Иван Шишман) Царица на България (? – 1395) Елеонора фон Ройс-Кьостриц