Дрокми Сакя Йеше

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дрокми Сакя Йеше Лоцава

Дрокми (срещан и като Дрогми) Лоцава Сакя Йеше е един от ранните преводачи (тиб. Лоцава) на Сарма традициите в тибетския будизъм и важен държател на ученията Ламдре, които стават централни за школата Сакя.[1][2] Както свидетелства името му Дрокми, той е от номадски произход.

Приемствеността, носена от махасидха Вирупа преминава през ученика му Гаядхара (994 – 1043) и достига до неговия тибетски ученик Дрокми Лоцава. На свой ред Дрокми предава линията на Кьон Кьончог Гялпо (1034 – 1102), основател на Сакя.

Сред учениците на Дрокми Лоцава е също и Марпа, но на него той преподава единствено санскрит и светски науки.[3] Това впоследствие кара Марпа да предприеме три пътувания до Непал и Индия, да получи „океан от тантри“ от Наропа, Майтрипа, Кукурипа и многобройни други учители и да стане основател на традицията Кагю.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Drogmi Lotsawa - Rangjung Yeshe Wiki - Dharma Dictionary // rywiki.tsadra.org. Посетен на 25 ноември 2021.
  2. Drokmi Lotsawa - Rigpa Wiki // www.rigpawiki.org. Посетен на 25 ноември 2021.
  3. Андросов В.П., Леонтьева Е.В. Марпа и история Карма Кагью. Жизнеописание Марпы переводчика в историческом контексте школы Карма Кагью. Россия, Открытый Мир, 2009. ISBN 978-5-9743-0134-6. с. 36.