Друкпа Кюнле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Друкпа Кюнле, Друкпа Кунлег или Кунга Легпа (1455 - 1529), известен още като „Божествения Луд от Драконовата Линия” или Друкпа Кагю е един от великите майстори на Махамудра в тибетския Будизъм. Ученик е на Лама Пема Лингпа и се счита за еманация на Сараха. Поради колоритния си стил той е много популярен и в бутанския фолклор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът Чими Лакханг

Друкпа Кюнле се ражда в околностите на манастира Ралунг, в клон на благородната фамилия Гя произхождаща от Цангпа Гяре Йеше Дордже. На тригодишна възраст се научава да чете и проличава неудържимият му стремеж към Дхарма. Седемгодишен той губи баща си, който загива в семейни междуособици. След смъртта на баща си той окончателно губи интерес към всичко светско, приема монашество и се отдава на интензивна практика.

На двадесет и пет, което се счита за изключително рано той показва всички качества на високореализиран йогин, връща монашеските обети на своя учител и до края на живота си е пътуващ йогин, известен с могъщите си луди методи да води съществата и особено жените към просветление. Това му носи прозвището „Святият човек с петте хиляди жени”. За него също се твърди, че давал поучения срещу чанг, или тибетска бира.

Със своето проницателно осъзнаване виждал най-бързите методи да освободи съществата от закостенялости и пречки. В биографията му е описано как безстрашно и съчувствено показва всеки фалш и лицемерие, използвайки всичко: сексуалност, йогийски сили да прави чудеса, майсторски композирани „Ваджра Песни”, изразяващи прозрението му, както и всякакви наглед скандални и чудати постъпки, водещи учениците му към зрялост. Подобно на велики йогини като Падмасамбхава е известен и с укротяването на местни енергии, причиняващи страдания на местното население и пречки за практикуващите Дхарма.

Описани са също многобройните срещи на Друкпа Кюнле с много от великите лами на своето време от другите линии на тибетския будизъм, в които също без колебание използва директния си и скандален стил.

Друкпа Кюнле основава манастира Чими Лакханг високо в планините над Пунака. [1].

Поеми и песни от Друкпа Кюнле[редактиране | редактиране на кода]

Поема за щастието

Щастлив съм, защото съм свободен йога.

И така израствам все повече и повече в моето вътрешно щастие

Мога да правя секс с много жени,

защото им помагам да поемат по пътя на просветлението.

Външно аз съм глупак,

а вътрешно живея с чиста духовна система.

Външно аз се наслаждавам на вино, жени и пеене,

А вътрешно аз работя за благото на всички същества.

Външно аз живея за собствено удоволствие,

А външно правя всичко в подходящия момент.

Външно аз съм раздрипан просяк,

а вътрешно съм щаслив Буда.

Песен за удоволствието

Младата жена намира удоволствие в любовта. Младият мъж намира удоволствие в секса. Старецът намира удоволствие в спомените си. Това е учението за трите удоволствия.

Който не знае истината е объркан. Тези които нямат никакви цели в живота, не могат да се жертват. Тези, които нямат смелост, не могат да бъдат йоги. Това е учението за трите липсващи неща.

Дори и да знае човекът пътят към мъдростта, без практикуване няма реализация. Дори, ако учителят да ви покаже пътят, вие ще трябва да го извървите сами.

Петте духовни пътя

Аз практикувам пъта на самодисциплината. Аз медитирам всеки ден.

Аз следвам пътя на прегръщащата любов. Аз работя като майка и баща за всички същества. Моята диета е йогата. Аз визуализирам себе си като Буда в космическо единство.

Аз чета книгите на всички религии и практикувам в правилния момент. Този живот е моят учител и вътрешната ми мъдрост е мой водач. [2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chimi Lakhang
  2. Retold from Keith Dowman, Franz-Karl Ehrhard (Translator): The holy fool- the dissolute life and the profane songs of the tantric master Drugpa Künleg. O.W. Barth in jest, 2005, ISBN 978-3-502-61159-2

Литература[редактиране | редактиране на кода]