Държавен музей на съвременното изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Държавен музей на съвременното изкуство
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Музеи в Гърция
общ изглед
МестоположениеСолун
Тематикахудожествен
Основан1997 г.
Работно времевторник-събота 10:00 – 18:00
Допълнителна информация
Директорд-р Мария Цанцаноглу[1]
АдресKolokotroni 21
Телефон+30 2310 589143
Сайтgreekstatemuseum.com
40.6581° с. ш. 22.931° и. д.
Местоположение в Солун
Държавен музей на съвременното изкуство в Общомедия

Държавният музей на съвременното изкуство (на гръцки: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) в столицата на Македония, град Солун, е създаден през 1997 година.. Манастирът е разположен в обновеното крило на Лазаристкия манастир в Ставруполи, западната част на града.[2]

Откриването на музея се провежда по времето, когато градът получава титлата Европейска столица на културата. Но предпоставка за създаването на музея всъщност е придобиването от гръцката държава на голяма част (1275 произведения) от колекцията на Георгиос КостакисРуски авангард“.

Оттогава музеят непрекъснато се развива и днес е един от най-значимите музеи в областта на изкуството. Произведения от колекциите му се излагат в много страни, в това число Германия, Австрия, Франция, Англия и Испания.

Първият художествен директор на музея е професорът по история на изкуството от Солунския университет „Аристотел“ Милтиадис Папаниколау. От 2006 г. музейната дирекция е ръководена от д-р Мария Цанцаноглу, специалист в научните изследвания на руския авангард.

Зала в музея.

Музеят организира изложби както на произведения от постоянните си експозиции, така и други периодични изложби за съвременно изкуство. Едновременно с това, музеят организира образователни и изследователски програми, театрални и музикални мероприятия и провежда активна издателска дейност. Музеят развива международно сътрудничество с известни подобни учреждения по света като Тейт Модърн, „Мартин Гропиус“ в Берлин, музеят „Майол“ в Париж, Държавната Третяковска галерия, Държавния научноизследователски музей за архитектура „Шчусев“.

От 8 ноември 2011 г. музеят за първи път организира изложба на колекцията на Костакис в Атина[3]. Държавният музей на съвременното изкуство е организатор на Биенале на съвременното изкуство в Солун[4].

Постоянна експозиция[редактиране | редактиране на кода]

В постоянните изложби са представени художниците:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]