Солунски еврейски музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Солунски еврейски музей
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Музеи в Гърция
Jewish museum thessaloniki sign.jpg
надписът на входа
Местоположение Солун
Тематика исторически/етнографски
Основан 13 май 2001
Допълнителна информация
Адрес улица „Агиос Минас“ №13
Сайт www.jmth.gr
Map of Thessaloniki 2.png
40.6353° с. ш. 22.9398° и. д.
Местоположение в Солун
Солунски еврейски музей в Общомедия

Солунският еврейски музей (на гръцки: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης; на ладински: Museo Djidio De Salonik) е музей в град Солун, Гърция. Музеят е посветен на историята и културата на сефарадските евреи в града. Музеят е посещаван предимно от евреи туристи, но и от изследователи, ползващи архивите и библиотеката му.[1] Музеят е член на Асоциацията на европейските еврейски музеи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят се намира на улица „Агиос Минас“ №13, в сграда, построена през 1904 година от италианския архитект Виталиано Позели. Реставрацията на сградата продължава от 1998 до 2003 година и е финансирана от Организацията за културна столица на Европа Солун 1997. Музеят е открит на 13 май 2001 година от министъра на културата Евангелос Венизелос и от Андреас Сефиха, председател на Еврейската общност в Солун.[2] Идеята за основаване на музея е на Сефиха и той за започва да работи за това през 1994 г.[3] Колекцията на музея се основава на сбирката документи, ритуални предмети, фотографии и библиотеката, помещавали се на улица „Василиос Ираклиос“ № 26, и известна като Център на курса на еврейската история в Солун или Център за еврейски изследвания в Солун или Еврейски исторически център в Солун.

Колекции[редактиране | редактиране на кода]

На партерното ниво са монументални камъни и надписи, открити в големия еврейски некропол, лежал на изток от градските стени. Съпътстващи тези камъни са серия от снимки, показващи гробището и посетителите в 1914 г.

Централно място на първия етаж заема разказът за историята на еврейското присъствие в Солун от III век пр. Хр. до Втората световна война. Отделна изложба се фокусира върху Холокоста на еврейската общност в Солун. По-голямата част на общността – около 49 000 лица – са систематично депортирани в Аушвиц и Берген-Белзен, където повечето от тях загиват.

В музея работи Център за изследвания и документация, който има за цел да документира и дигитализира архивните документи от колекцията на музея, както и архивни материали от други източници, като по този начин се създава база данни, достъпна за посетителите.

Музеят предлага специални образователни програми за училищата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, "Απολογισμός Κοινοτικού Έργου, Σεπτέμβριος 2009 - Αύγουστος 2010 - Σανά 5770"
  2. Aνδρέας Σεφιχά, "Αναμνήσεις μιας ζωής και ενός κόσμου", ΙΑΝΟΣ, 2010, ISBN 978-960-6882-22-7
  3. Βασίλης Κολώνας, "Μουσείο Εβραϊκής Παρουσίας στη Θεσσαλονίκη – Ταυτότητα, Προσανατολισμοί, Προοπτικές", Επιστημονικό Συμπόσιο "Ο Ελληνικός Εβραϊσμός", 3-4 Απριλίου 1998, Εταιρία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, 1998, ISBN 960-259-101-3
     Портал „Македония“         Портал „Македония