Евдокия Макремболитиса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евдокия
византийска императрица
Лични данни
Родена 1021 г.
Византия
Починала 1096 г.
Византия
Семейство
Бракове Константин X Дука
Роман IV Диоген
Баща Йоан Макремболит
Евдокия в Общомедия

Евдокия Макремболитиса (на гръцки: Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα, 1021–1096) е византийска императрица, втора съпруга на император Константин X Дука, след чиято смърт се омъжва за император Роман IV Диоген.

Евдокия Макремболитиса е дъщеря на Йоан Макремболит и на сестрата на константинополския патриарх Михаил Керуларий. Според Михаил Псел Евдокия Макремболитиса се отличавала с изключителна красота, благородство и интелигентност.

Роман IV Диоген и Евдокия Макремболитиса. Изображение върху византийски триптих.

Около 1050 г. Евдокия се омъжва за бъдещия император Константин X Дука, на когото ражда седем деца:

Когато Константин X умира през 1067 г., Евдокия Макремболитиса става регент на сина си Михаил VII. На смъртния одър на Константин X Евдокия се заклева никога да не се омъжва повторно и дори по нейна заповед в затвора е хвърлен Роман Диоген, който е заподозрян в аспирации за императорската корона. Въпреки това Евдокия осъзнава, че е неспособна сама да възпре варварските нашествия в северозападните земи на империята, поради което тя нарушава клетвата си и се омъжва за Роман Диоген без разрешението на контантинополския патриарх, Йоан Дука или на Михаил VII. Бракът е сключен на 1 януари 1068 г. и Роман Диоген веднага е обявен за съимператор под името Роман IV Диоген, с чиято помощ Евдокия успява да отблъсне за кратко варварската заплаха за империята.

От Роман IV Диоген Евдокия Макремболитиса има две деца:

  • Никифор Диоген
  • Лъв Диоген

Роман IV обявява за съимпертор Андроник Дука, син на Евдокия и Константин X, въпреки че той е бил държан на страни от властта както от майка си, така и от братята си. Животът на Евдокия с втория ѝ съпруг се оказва доста нещастен. Роман IV е войнствен и упорит и все повече ограничава властта на Евдокия и Михаил VII над империята. След като през 1071 г. Роман IV е заловен от селджукските турци в битката при Манцикерт, Евдокия Макремболитиса и Михаил VII отново застват начело на властта в Константинопол, докато не се разбира, че Роман IV е жив и пътува към града. Тогава кесарят Йоан Дука, по-малкият брат на Константин X Дука, с помощта на варяжката гвардия принуждава императрицата да остави властта изцяло на Михаил VII и да се оттегли в манастир.

През 1078 г. Михаил VII е детрониран от Никифор III. Новият император повикал Евдокия Макремболитиса обратно в столицата с предложение да се ожени за нея. Този план обаче е провален отново от кесаря Йоан Дука, който стоял начело на опозицията срещу Евдокия.

Евдокия Макремболитиса умира като монахиня през 1096 г.