Европейски португалски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейски португалски език
Português europeu
/puɾtuˈɣez ewɾuˈpew/
Страна Ангола, Гвинея Бисау, Източен Тимор, Кабо Верде, Макао, Мозамбик, Португалия, Сао Томе и Принсипи
Регион Поради липса на установен стандарт останалите лузофонски страни (с изключение на Бразилия) следват конвенциите на европейската норма.
Говорещи около 65 млн. души
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Италийски
..-Романски
...-Итало-западноромански
....-Западноромански
.....-Гало-иберийски
......→Иберо-романски
Официално положение
Официален в Португалия, Макао, Европейски съюз
Регулатор Лисабонска акамедия на науките
Кодове
ISO 639-1 pt-PT
ISO 639-2 ---

Европѐйският португа̀лски (познат също и като лузита̀нски португа̀лски[1] или португа̀лски португа̀лски, на португалски: português europeu) е обозначението, определено на езиковото разнообразие на португалския език, говорещ се в континентална Португалия в автономните региони Мадейра и Азорските острови и от португалските емигранти, пръснати по света и обхащащи местните диалекти, запас от думи, граматика и правопис.

Съгласно законодателството на Европейския съюз португалският е един от официалните езици на ЕС (както и работен език на Европейския парламент, но не и на Европейската комисия), поради което в международни текстове на ЕС, както и в съответните им официални сайтове, се използва европейската норма. Преподава се и в Испания, най-вече в автономната общност в Естремадура, и в целия свят чрез Института „Камойнш“.

Поради липса на стандартни норми другите лузофонски страни (с изключение на Бразилия) следват конвенциите на европейската норма, като по този начин европейският португалски става майчин език на около 65 милиона души по света (според последни проучвания) в региони, които приемат европейския португалски.

Европейският португалски се контролира от Лисабонската академия на науките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Лузитански португалски“ се назовава предимно от бразилски автори. В Португалия, особено в лингвистични среди, се предпочита „европейски португалски“.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Português europeu“ в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.