Европейско наводнение (2002)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Наводнение в Дрезден
Разрушена къща в Прага

През август 2002 г. голямо наводнение, причинено от едноседмични непрестанни силни дъждове, изливащи се в Европа, убива десетки и оставя хиляди хора без домове. Нанесени са щети за милиарди евро в Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Полша, Румъния и Хърватия.

Развитие на наводнението[редактиране | редактиране на кода]

Наводнението започва със силни дъждове в Източните Алпи, които довеждат до наводнения в Северна Италия, Бавария и австрийските провинции Залцбург и Горна Австрия. То постепенно се измества на изток по протежението на река Дунав. Щетите обаче, нанесени по бреговете и крайдунавските градове, не са големи. Това се дължи на добрите системи за борба с природните бедствия - например във Виена няма никакви последици от бедствието.

Кагото дъждовете се пренасят на североизток до водоеми като Елба и Вълтава, резултатите са катастрофални в някои австрийски области (като Валдфиртел), по-късно и в Чехия, както и в германските провинции Тюрингия и Саксония. Дъждовете сменят посоката си в неочаквани посоки и хващат населените места, неподготвени за бедствието. Няколко селища в Бохемия, Тюрингия и Саксония са разрушени от прииждащите реки.

Двата най-големи града, пострадали от наводнението, са Дрезден и Прага, в които старите части са залети от придошлата вода, което е пагубно за много сгради с историческо значение. Цели тунели от метрото в Прага също са наводнени.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]