Евтимий Сапунджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евтимий Сапунджиев
български православен богослов
Надгробният паметник на Евтимий Сапунджиев
Надгробният паметник на Евтимий Сапунджиев

Роден
Починал

Религия Православие
Образование Цариградска българска духовна семинария
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XX век
Интереси Теология

Професор архимандрит д-р Евтимий Сапунджиев e български православен богослов и общественик, първи историограф на Копривщица, архимандрит.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 25 юли 1884 година в Копривщица със светско име Лука Найденов Сапунджиев. През 1898 г. завършва с отличие класното училище в родния си град. Възпитаник е на Цариградска българска духовна семинария, която завършва през 1904 г. Първенец е на випуска. Същата година приема монашество и е ръкоположен в йеродяконски чин от екзарх Йосиф I. От 1908 до 1915 г. следва в Киевската духовна академия, която завършва с титла кандидат магистър по богословие, преподава в Цариградската и Софийска духовни семинарии, следва философия в Германия и Швейцария и завършва образованието си като доктор по философия. През 1915 г. е йеромонах, а през 1917 г. е въведен в архимандритско достойнство. Той е пръв преподавател по християнска апологетика и религиозна философия, който има съществен принос за развитието на религиозната философия в България.

Още в най-ранните си произведения той ясно очертава основните вектори на анализа си, които може да се определят, като търсене на мястото и ролята на вярата не само в познанието, но и в цялостния човешки живот. През позицията „разум-вяра“ той в пречупва голям кръг от въпроси, свързани с отношението между религия и науки, практическа философия, интуиция и логическо мислене. Посвещава редица статии на различните значения на думата вяра, публикувани в списание „Философски преглед“. Той е първи ректор на Пловдив­ската духовна семинария, по-късно професор в Богословския фа­култет към Софийския университет. Декан е на факултета през 1924-1925 г.

Почива на 21 ноември 1943 година.[1][2]

Съществен дял от публикациите на архимандрит Евтимий Сапунджиев са посветени на защитата на Българската православна църква от различни неправомерни от православна гледна точка религиозни култове и секти. В това отношение знакови са неговите „Писма за дъновизма“, в които се подлагат на критика идеите на т.нар. Бяло братство.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Юбилеен сборник по миналото на Копривщица“ (1926) – съставител
  • „Свещеният огън и други Копривщенски разкази“. изд. Т.Ф. Чипев, София, 1934. Издава с псевдоним Дядо Е.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дядо Е, „Свещеният огън и други Копривщенски разкази“, Второ издание, Читалище „х. Ненчо Палавеев“, София, 2008.
  2. Ст.н.с., I ст. Димитър Цацов, Българска православна религиозна философия (Проблемно - библиографски профил), 2012.