Едуард Джон Смит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Едуард Смит
Edward Smith
английски капитан
Edward J. Smith.jpg
Роден
Починал
15 април 1912 г. (62 г.)

НационалностFlag of England.svg Англия
Семейство
СъпругаСара Елинор Пенингтън (ж. 1887 – 1912 г.)
ДецаХелън Мелвил Смит (1898 – 1973 г.)
Едуард Смит в Общомедия

Едуард Джон Смит (на английски: Edward Smith) е капитан на британския лайнер „Титаник“, потънал през 1912 г.

Произход и младежки години (1850 – 1876)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 януари 1850 година в малкото градче Ханли, Стафордшър, Англия. Баща му Едуард Смит е грънчар, а майка му Катрин Хенкок е добър банкер, която по-късно отваря свой магазин за хранителни стоки.

Когато е на 12 години баща му умира от туберкулоза и Едуард е принуден да напусне училище, за да работи. Започва работа във фабриката в близкия град Стоук он Трент. На 17-годишна възраст съдбата го отвежда в Ливърпул, където завинаги свързва живота си с кораби и море. След две години обучение Едуард успява да намери първата си работа на кораба „Сенатор Вебер“, който превозва товари. След четири години плаване и упорит труд получава правото да заема длъжността помощник-капитан.

Капитан Смит (1876 – 1911)[редактиране | редактиране на кода]

През 1876 г., едва 26-годишен, Едуард Смит става капитан на първия си кораб „Лизи Фенъл“. През следващите три години прекосява стотици хиляди морски мили, превозвайки стоки между САЩ, Канада и Обединеното кралство.

През 1880 г. се присъединява към най-мощната корабна компания „White Star Line“. Компанията обаче не превозва стоки, а пътници. Поради факта, че пътническите и товарните кораби се различават, Смит започва кариерата си отначало. Благодарение на постоянството и усърдието си, след 7 години отново застава начело на главния мостик. През следващите години е капитан на много кораби – „Ripablik“, „Baltic“, „Koptik“ и др.

През 1892 г. Смит е натоварен с управлението на най-големия параход на компанията „Majestic“.

Последно плаване с „Титаник“ (1912)[редактиране | редактиране на кода]

Едуард Смит

Корабът „Титаник“ е построен през 1911 г. от компанията „White Star Line“ в корабостроителницата „Harland and Wolff“ в Белфаст. Той е най-модерният и луксозен пътнически кораб за времето си. Разстоянието между двата бряга на Атлантика е трябвало да бъде преминато за 5 денонощия.

„Титаник“ се отправя на първия си трансокеански рейс на 10 април 1912 г. от пристанището на Саутхамптън с капитан Едуард Смит с 38-годишен стаж. Плаването му с „Титаник“ трябвало да бъде неговата „лебедовата песен“ и награда от страна на компанията „White Star Line“ преди планираното му пенсиониране.

В 23:40 часа вечерта на 14 април 1912 г. (неделя) в северната част на Атлантическия океан „Титаник“ се сблъсква с айсберг и потъва два часа и четиридесет минути по-късно – в 2:20 часа сутринта на 15 април 1912 г., след като се разцепва на две части. Загиват 1496 души, 712 се спасяват.

Основната версия за съдбата на капитан Смит е, че се е застрелял. Показанията на оцелели членове от екипажа се различават. Някои твърдят, че за последен път са видели Едуард Смит на мостика, а други са сигурни, че е сред хората във водата.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 12 юли 1887 г. се жени за Сара Елинор Пенингтън, която му ражда дъщеря Хелън. Семейството живее в голяма къща в предградие на Саутхамптън.

Сара живее още 19 години след смъртта на съпруга си. През 1931 умира при автомобилна катастрофа в Лондон. Дъщеря им Хелън живее активен и интересен живот – тя става предприемач и е пилот на състезателна кола.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • В негова чест е издигната статуя в Личфийлд, Англия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]