Електрон (сплав)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за самородната сплав. За елементарната частица вижте Електрон.

Златоносната река Пактол в Мала Азия, източник на електрон за монетосеченето в Древна Лидия и основа за легендата за цар Крез

Електрон[1] (от гръцки: elektron) или електрум[2] (от латински: electrum) е естествено получена сплав от злато и сребро, със следи от мед и други метали. Произвежда се и в промишлени условия под името „зелено злато“. Древните гърци наричали този вид самородна сплав „бяло злато“,[бел 1] отличавайки го от пречистеното злато. Цветът на електрона варира от бледо до ярко жълто, в зависимост от съотношението на златото и среброто.

Златното съдържание на естествено получения електрон в модерна Западна Мала Азия варира от 70 до 90%, за разлика от 45 – 55% съдържание в електрона, от който древните лиди, обитавали същият регион, са секли монетите си – електронови статери. Това подсказва, че една от причините за развитието на монетосеченето в този регион са по-високите печалби при пускането в обращение на монети с по-ниско златно съдържание от обичайните монети, които били в циркулация.

Електронът се използвал още през третото хилядолетие пр.н.е. в Древен Египет, понякога като външна облицовка за пирамидионите, поставяни на върха на пирамидите и обелиските. Сплавта се е ползвала и за изработка на древни съдове за пиене. Първите метални монети, изсечени от електрон, датират към края на VII в. пр.н.е. или началото на VI в. пр.н.е.

В продължение на няколко десетилетия медалите, връчвани с Нобеловите награди, са изработвани от „зелено злато“ със златно покритие.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В съвременна употреба терминът „бяло злато“ означава сплав на злато с поне един бял метал – сребро, никел, платина или паладий, за произвеждане на ефекта на злато с цвят на сребро.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Речник на чуждите думи в българския език, Държавно издателство „Наука и изкуство“, София, 1964, стр. 206
  2. Уваров, Е. Б., Айзакс, А. „Речник на научните термини“, Издателство „Петър Берон“, София, 1992, стр. 122
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Electrum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​