Ел Моро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Моро.

Ел Моро
Elmorro4.JPG
Местоположение
USA New Mexico location map.svg
35.0383° с. ш. -108.353° и. д.
Ел Моро
Местоположение в САЩ Ню Мексико
СтранаFlag of the United States.svg САЩ
ЩатНю Мексико
Археология
ПериодXIII-XIV век
Сайтwww.nps.gov/elmo/index.htm
Ел Моро в Общомедия

Националният монумент Ел Моро (на английски: El Morro National Monument) се намира в северозападната част на щата Ню Мексико, САЩ, в близост до древен път, по който в продължение на векове са минавали и спирали много пътници.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Представлява своеобразен сенчест оазис в западната пустиня на САЩ. Основните характеристики на този национален паметник са отвесните високи скали и най-вече естественият кладенец в основата му, който привлича пътници столетия наред. 2000 скални петроглифа и рисунки са под закрилата на държавата. Има статут на национален монумент и естествен музей на индианистиката.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Испанските изследователи го наричат El Morro (Ел Моро, в превод синор, бразда). Зуни индианците го наричат "A'ts'ina" (място за писания на скалата). Англо-американците го назовават Inscription Rock (скала с надписи). Пътуващите оставят подписи, имена, дати и истории за пътуванията си. Докато някои от надписите вече избледняват, все още има много, които могат да се видят и днес, някои датиращи от 17 век. Някои от петроглифите са направени от анасазите столетия преди европейците да завладеят континента. През 1906 г. федерален закон на САЩ забранява допълнителното издълбаване по скалите.

Индианци[редактиране | редактиране на кода]

Останки от древно индианско селище се намират на върха, където между 1275 и 1350 г. в 875 стаи живеят до 1500 души. Многобройните надписи, водният басейн и руините на пуебло са достъпни чрез пътеки до върха.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]