Емануил Габровски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емануил Габровски
български политик, бивш кмет на Русе

Роден
Починал
10 май 1969 г. (80 г.)
Националност Флаг на България България

Емануил К. Габровски е български политик, бивш кмет на Русе.

Правителството на Кимон Георгиев, дошло на власт с преврата на 19 май 1934 г., премахва общинските съвети и с това ликвидира местното самоуправление. Кметовете се назначават от министъра на вътрешните работи и народното здраве. Общините се управляват от „постоянно присъствие“, изпълняващо функцията на общински съвет.

Назначаването на кмет на Русе се забавя поради спорове сред превратаджиите. Едва в края на месеца, на 31 май с указ № 9 за кмет е назначен Емануил Габровски. Той е от известна търговищка фамилия, виден общественик и индустриалец. По време на кметуването си се отказва от заплата. По-късно с тези средства е изграден „Мостът на въздишките“. Той е кмет около 6 месеца, но работи активно за развитието на града. Наясно е, че е временно на този пост, не се заема с уволнения на служители от общината. Напротив – дори заявява, че ако има такива, ще им бъде намерена друга работа. Решава много важни въпроси – приемане на бюджета и изясняване на строежа на градска кланица и градски хали. Осигурява средства за довършване разширението на Девическата гимназия и училищата „Ангел Кънчев“ и „Стефан Караджа“. По негова инициатива се откриват „народни кухни“ за бедни и безработни.

Е. Габровски работи прагматично и без да вдига шум. Липсва му начинът на работа на новите управляващи, т.е. по военному. Неговият стил не допада на централната власт в София, което ускорява освобождаването му от поста. Това се посреща с удовлетворение от Емануил Габровски и той се отдава на работата в своята фирма.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Радков Иван, Л. Златев, Русенските кметове (1878-2005 г.), Русе, 2005 г., с.102-103.
Йордан Павлов Rousse-coat-of-arms.svg Кмет на Русе (31 май 1934 – 24 декември 1934) Кирил Старцев