Емил Камиларов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емил Камиларов
български цигулар и педагог
Роден: 1928 г.
Починал: 4 октомври 2007 г. (79 г.)

Професор Емил Камиларов е български цигулар и музикален педагог. Наричан е „българския Паганини“.[1]

Роден е през 1928 г. във влак, който пътувал за френския град Тулуза.

Емил Камиларов е единственият музикант в света, който 2 пъти е свирил с цигулката на Николо Паганини. През 1961 г. в Генуа Камиларов печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на великия гений.

През 1955 г. учи в Ленинградската консерватория, защитава дисертация, по-късно преподава там. От 1963 г. е професор.

В началото на 1960-те години сформира в София "Български камерен оркестър". Със съпругата му Дина Шнайдерман свирят в дует и се превръщат в абсолютни фаворити на публиката. И до днес световни радиостанции излъчват издадения някога от "Балкантон" на винилна плоча запис на Първия концерт на Паганини със Софийската филхармония, дирижирана от Васил Стефанов.

В началото на 1980-те Камиларов и Шнайдерман напускат България, режимът ги обявява за "невъзвращенци" и ги вкарва в „черния списък“. Споменаване на имената и излъчване на записите им е абсолютно забранено.

Установяват се в Швеция, където откриват музикална школа и продължават да концертират по света. Камиларов преподава в музикалните академии в Гьотеборг и Упсала.

Едва през средата на 1990-те години семейството се завръща на българска сцена, изнася струнен концерт с полупрофесионален оркестър и води майсторски клас.

Починал е в санаториум на 4 октомври 2007 г. в Упсала, Швеция, където живее от близо 30 години след продължително лечение от рак на простатата.[1] Там е бил погребан. По желание на Емил Камиларов кончината му е била запазена в тайна. Едва на 19 ноември 2007 г. новината за смъртта му е обявена от семейството.

До последния му ден, а и след смъртта му, отношенията на Емил Камиларов с България остават неизяснени. Вероятно натрупани в продължение на много години обиди, оскърбления и недоразумения са причина за скъсаната връзка на големия музикант с родината му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Дина Шнайдерман: Купих си цигулката със заем от Вълко Червенков pogled (25.11.2012)