Николо Паганини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николо Паганини
италиански композитор
Николо Паганини 
Роден: 27 октомври 1782 г.
Починал: 27 май 1840 г. (57 г.)

Николо Паганини (на италиански: Niccolo Paganini) е италиански композитор, виртуозен цигулар и китарист.

Той е сред най-известните цигулари на своето време и най-ярките личности в музиката. Смятан от мнозина за първия виртуоз на цигулката, Паганини притежава отлична интонация и прилага новаторски техники. Автор на многобройни сонати, капризи, 6 концерта за цигулка, струнни квартети, акорди и други.

Николо Паганини е сред 6-те деца в семейството на продавача на мандолини Антонио Паганини, който от малък мечтае за кариерата на музикант, и съпругата му Тереза Бочиардо. Според биографа му Петър Лихтентал той получава уроци по свирене на мандолина от баща си, когато е на 5 години, на 7 години вече се учи да свири на цигулка, а създава първите си композиции, преди да навърши 8 год. Продължава обучението си при най-известните учители в родния си град Генуа като Джовани Сервето.

През 1790 композира първата си соната и за пръв път се представя пред публика. През 1795 заминава за Парма, за да продължи да учи, но преподавателите там считат, че няма на какво повече да бъде научен. Така той си налага собствен режим на подготовка като често свири по петнайсет часа на ден. През 1797 г. започва концертната си дейност, година след година тя е поредица от триумфи. От 1805 до 1808 е дворцов солист-цигулар в Лука, назначен от сестрата на Наполеон - Елиза Бачиочи. През 1809 година Паганини представя своята собствена музика и концертира из цяла Италия.

В началото на 1828 година Николо започва шест и половина годишно турне, което започва от Виена и завършва през септември 1834 в Париж. През периода от август 1828 до февруари 1831 той посещава 40 града в Германия, Чехия и Полша. Концертите във Виена, Париж и Лондон са приети с бурни овации, а турнето му през 1832 година в Англия и Шотландия го прави богат. Здравето му се влошава поради рак на ларинкса и говорните му функции отслабват. Умира в Ница на 27 май 1840 г.

От 1954 г. в Генуа се провежда Международен конкурс за цигулари, който носи неговото име.

Съществува легенда, че на един от неговите концерти се късат струните на цигулката му, като остава само една, но той завършва концерта си дори само с нея.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за