Алберт Бийрщат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алберт Бийрщат
„Алберт Бийрщат“ от Наполеон Сарони
„Алберт Бийрщат“ от Наполеон Сарони
Роден
Починал
Националностгермански американец
Стилрисуване, пейзажист
АкадемияДюселдорфска художествена академия
НаправлениеХъдсън ривър
ПовлиялУилям Блис Бейкър
СъпругаРозали Лъдлоу
Алберт Бийрщат в Общомедия

Алберт Бийрщат (Albert Bierstadt, 7 януари 1830 – 18 февруари 1902) е американски художник от немски произход, известен с мащабните си пейзажи на американския запад. В процеса на работата си, Бийрщат взема участие в няколко експедиции за опознаването на Запада. Въпреки че не е първият художник изобразил тези места, Бийрщат е най-значимият от всички през втората половина на 19 век.

Бийрщат е част от движението Хъдсън ривър. Стилът на тази група се състои в детайлно изобразяване на пейзажа с романтична, почти ярка светлина, понякога наричан Луминизъм. Важна фигура в представянето на западния пейзаж, Бийрщат, заедно с Томас Моран, е част и от движението Роки маунтин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бийрщат е роден в Золинген, Германия. Семейството му се премества в Ню Бедфорд, Масачузетс през 1831 г. Бийрщат проявява интерес към изкуството от малък и в младежките си години прави добри скици с пастели. През 1851 г. започва да рисува с маслени бои. От 1853 до 1857 г., Бийрщат посещава Дюселдорфската художествена академия.

Бийрщат започва да рисува в Нова Англия и северната част на щата Ню Йорк. През 1859 г. той пътува на запад заедно с Фредерик Лендер (американски изследовател и генерал в армията на Севера по време на Гражданската война) и се завръща с множество скици, от които ще прави картините си в следващите години. През 1863 г. Бийрщат отново пътува на запад, този път в компанията на писателя Фиц Хю Лъдлоу, за чиято съпруга по-късно ще се ожени. Той продължава да пътува из американския Запад през цялата си кариера.

Въпреки че картините му се продават на високи цени, Бийрщат не получава висока оценка от критиците. Те смятали, че използването на нетипично големи платна е израз на егоцентризма му, тъй като картините му винаги смаляват тези на съвременниците му, когато са изложени заедно. Романтизмът при избора му на предмет на изобразяване е очевиден, а употребата на светлина е смятана за прекомерна от критиците му. В картините му са подчертани атмосферните елементи като мъглата и облаците, за да се подчертае и допълни усещането от творбата. Понякога, за да внуши благоговение, Биерщат променя някои детайли. Освен това и цветовете, които използва, не винаги отговарят на истинските. Той рисува нещата такива, каквито смята, че трябва да бъдат: водата е ясно синя, растенията са буйни и зелени, и т.н.

Въпреки всичко, през 1860 г. Бийрщат е избран за член на Националната академия за дизайн; той получава медали в Австрия, Бавария, Белгия и Германия, а картините му остават популярни. Той е плодотворен творец, завършил повече от 500 (може би около 4000) картини, повечето от които са оцелели. Много от тях са разпръснати из музеи в САЩ. Оригинали се продават от време на време, като цената им постоянно расте.

През 1882 г. студиото му в Ървингтън, Ню Йорк е унищожено от пожар, в който изгарят и много от картините му.

Езеро Бийрщат, Национален парк „Скалисти планини“

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

  • Заради интереса на Бийрщат към планинските пейзажи, на него са кръстени връх Бийрщат, а също и езерото Бийрщат в Колорадо. Бийрщат вероятно е първият европеец, изкачил връх Евънс през 1863 г., който е на миля и половина от върха Бийрщат. Художникът го кръщава Роса в чест на връх Роса над Цермат и на Розали Лъдлоу, неговата бъдеща съпруга. През 1895 г. името е променено на Еванс, в чест на губернатора на Колорадо Джон Еванс.
  • През 1998 г. Американската пощенска служба издава 20 възпоменателни марки, озаглавени „Четири века американско изкуство“, на една от които е изобразена картината на Бийрщат „Последният бивол“. През 2008 г. Американската пощенска служба издава възпоменателна марка в серията си „Американски съкровища“, на която е изобразена картината на Бийрщат от 1864 г. „Долината на Йосемити“.

Оцелели творби[редактиране | редактиране на кода]

Избрани картини[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Albert Bierstadt в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​