Стендал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стендал
(Stendhal)
френски писател
Stendhal.jpg
Портрет на Стендал от 1840 г.
Рождено име: Анри Мари Бейл (Henri-Marie Beyle)
Роден: 23 януари 1783 г.
Гренобъл, Франция
Починал: 23 март 1842 г.
(на 59 г.)
Париж, Франция

Писател:
Известен с: Червено и черно

Стендал (на френски: Stendhal), псевдоним на Анри Мари Бейл, е френски писател. Той е известен с прецизния психологически анализ на своите герои.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Гренобъл, Франция, на 23 януари 1783 година, авторът на романа Червено и черно прекарва детството си в нещастие. Мрази баща си и оплаква майка си, която е починала, докато той е бил малък. Това е драмата на неговото детство. Единственият човек, който му дава искрица надежда, е неговата по-малка сестра Полин.

Времето, в което живее Стендал, оказва голямо влияние върху него, а именно Първата френска империя начело с Наполеон. Той пътува много, предимно из Германия като включена в Императорската армия. Участва и в нахлуването в Русия през 1812 г., но най-много се привързва към Италия, където прекарва голяма част от кариерата си като консул в Триест и Чивитавекия. Неговият роман „Пармският манастир“ е издаден първо в Италия, защото авторът смята, че тя е много по-подходяща и "страстна" държава, отколкото възраждащата се Франция.

Жените[редактиране | редактиране на кода]

Когато се завръща във Франция, писателят е обзет от страстта си към жените, която прераства в мания. Така получава вдъхновение за написването на множество художествени творби и дори един анализ на това какво е любовта, озаглавен „За любовта“. Тези негови размишления и други писания са причина той да бъде определян като романтически реалист, заради романтиката, която влага в тях.

Музиката[редактиране | редактиране на кода]

Освен това Стендал е страстен почитател на музиката, по-конкретно на композитори като Чимароза, Моцарт и Росини, като на Росини дори написва доста пълна биография (1824), която е добре приета не заради историческата точност, а заради анализите на самата музика (книгата е преведена и на български).

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Бейл използва псевдонима Стендал и така пише няколко от най-добрите си произведения като „Арманс“, „Червено и черно“, „Люсиен Льовен“.

Съвременниците му обаче недооценяват творбите на Стендал, които са написани през епохата на романтизма. Той бива признат едва през 20 век. А самият Стендал е сложил за мото на много от ръкописите си фразата "На малцината щастливци", обръщайки се към онези, които в бъдеще ще разпознаят гения му.

В днешно време творбите му предизвикват интерес заради тънката ирония, психологическата дълбочина при обрисуването на взаимоотношенията между героите и историческите сведения, преплетени в едно перфектно цяло.

Стендал е автор и на множество книги, свързани с изкуството на Италия — монографията „История на живописта в Италия“, пътеписите „Рим, Неапол, Флоренция“ и „Разходки из Рим“, както и на памфлета „Расин и Шекспир“.

Великият писател умира през 1842 г. в Париж на 59 години.

Неговите шеговити мемоари, озаглавени „Спомени на еготиста“, са публикувани посмъртно през 1892. Тогава е издадена и автобиографичната му книга „Животът на Анри Брюлар“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Armance (1827) - „Арманс“)
  • Le Rouge et le Noir (1830) - „Червено и черно“ (бълг. превод Атанас Далчев)' ISBN 954-9559-91-2)
  • La Chartreuse de Parme (1839) - „Пармският манастир“ (бълг. превод Атанас Далчев) ISBN 954-9559-33-5)
  • Lucien Leuwen (1835) - „Люсиен Льовен“, незавършен
  • Lamiel (1840) - „Ламиел“, незавършен
  • Vie de Henri Brulard (1835-1836) - „Животът на Анри Брюлар“, публикувана посмъртно

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за