Направо към съдържанието

Мариано Хосе де Лара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мариано Хосе де Лара
Mariano José de Larra
испански писател
Роден
Починал
Мадрид, Испания
ПогребанМадрид, Испания

Националност Испания
Работилписател
Литература
ПсевдонимFígaro
Направлениеромантизъм
ТечениеРомантизъм
Семейство

Подпис
Уебсайт
Мариано Хосе де Лара в Общомедия

Мариано Хосе де Лара (на испански: Mariano José de Larra, 24 март 1809 – 13 февруари 1837) е испански писател, представител на Романтизма.

Известен е най-вече с многото си есета, както и със своето самоубийство. Творбите на Лара често са сатирични и показват неговата критика към испанското общество през XIX в., фокусирайки се върху политиката и върху обичаите на това време.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Лара в Мадрид

Роден е в Мадрид. Баща му работи като военен лекар във френската армия. Заради франкофилските му идеи (в Испания по онова време използват думата афранчесадо) баща му е принуден да напусне страната заедно със семейството си през 1812 г. През 1817 Лара се завръща в Испания, знаейки по-добре френски, отколкото родния испански. Юношата е непокорен, обучението му е недовършено.

След няколко опита да получи диплома по медицина и право необмислено се жени на 20-годишна възраст, отчуждава се от роднините си и става журналист. Бракът му трае само 3 години, но има 3 деца.

На 27 април 1831 г. написва първата си пиеса „No más mostrador“, базирана на 2 творби от Дюлафо. Макар липсва подреденост на пиесата, тя е написана брилянтно и се изнася в театрите дълго време. На 24 септември 1834 г. пише пиесата „Macías“ въз основа на романа му „El doncel de don Enrique el Doliente“ (1834).

Пиесите и романът на Лара са по-скоро експериментални. Всъщност Лара е най-вече журналист и все по-голямата свобода на пресата след смъртта на Фернандо VII му дава възможност да се развихри. Писателят вече е известен под псевдонимите Фигаро и Хуан Перес де Мунгиа, които той използва в няколко вестника.

Мадрид се смее на мрачния му хумор, правителството се страхува от безпощадното му перо и усърдно се мъчи да го спечели на своя страна. Избран е за депутат от умерената либерална партия в град Авила.

В този момент кариерата му сякаш е в подем, но последвалите военни опити за преврати и бунтове унищожават личните му перспективи и патриотични планове. Неговите творби започват да звучат все по-мрачно и безнадеждно. Лични проблеми все повече го притесняват и увеличават неговия песимизъм. През февруари след трагична любовна афера се самоубива.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]