Емил Янев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емил Янев
хоров и оркестров
диригент и педагог
Роден
Починал

Националност  България
Награди Почетно звание „Заслужил“ (1979)
Музикална кариера
Инструменти диригент
Направление хорово и оркестрово дирижиране
Активност 1955 – настояще
Влияния проф. Георги Димитров
Аарвид Янсонс
(Ваймар, Германия)
Награди Заслужил артист, 1979 г.

Уебсайт Официален уебсайт

Емил Николов Янев е български хоров и оркестров диригент и педагог, обявен от музикалната критика за един от стълбовете на българската музикална култура.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Пловдив на 18 декември 1932 година. [1] Завършил е музикалното си образование в Национална музикална академияПанчо Владигеров“ с две специалности – хорово дирижиране при професор Георги Димитров и оркестрово дирижиране при професор Асен Димитров. По късно специализира при професор Аарвид Янсонс във Ваймар, Германия.[2][3]

Умира на 23 декември 2021 г.[4]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Професор Емил Янев е диригент на множество формации, между които са хоровете „Георги Кирков“, „Трудова песен“, „Септемврийци“, „Колегиум Музикум Банкя“, „Христина Морфова“. Председател е на „Балкански хоров форум“ и президент на „Федерация на хоровете на Европейския съюз“. Той е и председател на сдружение „Вива ла музика“. Автор е на аранжименти и вокални цикли, както и на десетки публикации в специализирани издания в България и в чужбина.

Освен като хоров и оркестров диригент, професор Емил Янев е познат в музикалните среди и като изявен методист и преподавател. Той има 50-годишна диригентска и педагогическа дейност, осъществена в различни хорови формации, като по-известните от тях са:

Освен в България професор Емил Янев е концертирал в Белгия, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Северна Македония, Испания, Италия, Полша, Русия, Франция, Холандия, Швейцария, Югославия, Япония и други. Има издадени 7 дългосвирещи грамофонни плочи, 7 компактдиска, 5 музикални филма, и реализирани множество студийни записи в БНР, БНТ и други.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Паралелно с артистичните изяви професор Емил Янев развива и активна обществена дейност.[5] Дълги години е заместник-председател на СБМТД. Бива също председател на Сдружението на българските хорови диригенти при СБМТД. Председател е на асоциация „Балкански хоров форум – България“, член на борда на директорите на Международния олимпийски хоров комитет и вицепрезидент на Европейската хорова федерация на Европейския съюз.

Професор Емил Янев многократно е ръководил диригентски курсове в България и чужбина (Гърция, Република Македония, Сърбия, Япония), изнасял е доклади на международни симпозиуми и е участвал в национални и международни журита. Автор е на студии, учебни помагала и множество други публикации, издадени в България, в Русия, САЩ и Холандия. Сред тях са първият български учебник по „Хорознание“, „Методическо ръководство по дирижиране“ и изследването „Многостранните аспекти на диригентското изкуство“.

Отличия и награди[редактиране | редактиране на кода]

 • Званието „Лауреат“ и златни медали от републиканските фестивали на художествената самодейност – 1964 – 1989 г.
 • Първа награда от международния конкурс в Неерпелт – Белгия, 1961 г.
 • Първа награда от международния конкурс в БидгошчПолша, 1966 г.
 • Две първи и голямата награда на Световния конкурс за младежки оркестри в Керкраде – Холандия, 1971 г. (в състезание със 110 състава)
 • Две първи и голямата награда на Парижката община на втория международен конкурс за младежки оркестри в Париж – Франция, 1972 г.
 • Заслужил артист – 1979 г.
 • „Златна лира“ – за високи артистични постижения, 1998 г.
 • Лауреатски звания и златни медали от II – VII републикански фестивали и др.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • „Хорознание“ – от Емил Янев. София, Редакция „Наука и изкуство“ 139 с. с ноти; 20 см., 1975 г.. учебник
 • Публикации и статии – от Емил Янев. във фонда на НАБИС

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. проф. Емил Янев – диригент. // публикувано от /eventsbg.com/bg/holidays. Посетен на 18.12.2016. Архив на оригинала от 2017-12-09 в Wayback Machine.
 2. Академик Емил Янев. // публикувано от www.pberon1926.com, 10.04.2013, раздел:. Посетен на 18.12.2016.
 3. Проф. Емил Янев на 80 години. // написано от Д-р Радко ХАНДЖИЕВ. публикувано от www.zora-news.com, 2012 брой 50 раздел: Архив. Посетен на 18.12.2016.
 4. На 89 години почина големият хоров и оркестров диригент проф. Емил Янев. //
 5. Отровата на псевдокултурата. // написано от Емил Янев. публикувано от duma.bg, 24.02.2016, раздел: Общество. Посетен на 18.12.2016.