Ен Си Ти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ен Си Ти
NCT-logo.jpg
NCT going to a Music Bank recording in April 2018 01.png
NCT 2018 през април 2018
Информация
Националност Флаг на Южна Корея Южна Корея
Създадена Сеул
Стил кей-поп, поп, хип-хоп, R&B
Активност 2016–
Музикален издател SM Entertainment
Avex Trax
Уебсайт nct.smtown.com
Ен Си Ти в Общомедия

Ен Си Ти (хангъл: 엔시티; на английски: NCT) са южнокорейска момчешка група, формирана от SM Entertainment през 2016 година. Името идва от проекта за локализация Neo Culture Technology (или Технология на Нео Културата), свързан с така наречената „Корейска Вълна“, и е термин, създаден от основателя на компанията SM Entertainment И Су-ман. Името е използвано, за да опише концепцията на групата, която е съставена от неограничен брой членове, разпределени в многобройни подгрупи, базирани в различни градове и държави по света.[1][2]

Първото звено на групата, NCT U, дебютира на 9 април 2016 г. с дигиталните сингъли „The 7th Sense“ (Седмото чувство) и „Without You“ (Без теб).

Второто звено, NCT 127, със седалище в Сеул, дебютира на 7 юли 2016 г. с мини албума NCT #127 и заглавният трак „Fire Truck“ (Пожарникарска Кола).

Третото звено, NCT Dream, дебютира на 24 август 2016 г. с дигиталния сингъл „Chewing Gum“ (Дъвка).

Съобщено е, че следващите подгрупи ще дебютират в Китай, Япония, Тайланд, Виетнам и Индонезия.

На 17 януари 2019 новата подгрупа на Ен Си Ти, WayV, дебютира с песента си Regular. Подгрупата се състои от Тен, Кун, УинУин, Лукас и най-новите допълнения в Ен Си Ти – Сяодзюн, Хендери и ЯнгЯнг.

Към февруари 2019 г. групата се състои от 21 члена: Теил, Джони, Тейонг, Юта, Кун, Дойонг, Тен, Джехьон, УинУин, Чонгу, Лукас, Марк, Сяодзюн, Хендери, Жъндзюб, Джено, Хечан, Джемин, ЯнгЯнг, Чънлъ и Джисонг, по този начин създавайки NCT.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди дебют[редактиране | редактиране на кода]

Всички членове на NCT, с изключение на Жъндзюн и Чънлъ, са били преди това част от SM Rookies, предебютна група от обучаващи се в SM Entertainment.

През януари 2016 г. основателят на SM Entertainment И Су-ман представя презентация в SM Coex Artium, озаглавена „SMTOWN: Neo Culture Technology 2016“, която говори за плановете на агенцията за нова момчешка група в съответствие със стратегията им за „културно обновяване“.

2016: Дебютът на NCT U, NCT 127 и NCT Dream[редактиране | редактиране на кода]

На 4 април 2016 г. SM Entertainment обявява първата подгрупа на NCT, NCT U (U означава United или „Обединен“), състояща се от шест члена: Теил, Тейонг, Дойонг, Тен, Джехьон и Марк. NCT U издава двоен дигитален сингъл състоящ се от „The 7th Sense“ (Седмото чувство), издаден на 9 април, и „Without You“ (Без теб), издаден на 10 април в две версии (корейска версия, изпята от Теил, Дойонг и Джехьон, и китайска версия, изпята на мандарин, с добавката на Кун от SM Rookies).

На 9 април 2016 г. NCT U прави първото си излъчване с NCT в ефир чрез Naver V-app, като водещ бива Ким Хи-чул от кей-поп групата Super Junior. Същия ден са излъчени и първите им изпълнения на живо в Китай на 16-тите награди Music Feng Yun Bang заедно с другите двама китайски членове – Кун и УинУин. Групата дебютира си в Корея чрез музикалната програма на KBS Music Bank на 15 април и впоследствие членовете участват в три сезона на реалити програмата NCT Life, включваща и други SM Rookies.

На 1 юли SM Entertainment обявява и втората подгрупа на NCT, NCT 127. NCT 127 е със седалище в Сеул, а „127“, съответно представлява географската дължина на Сеул. Групата се състои от седем члена: Теил, Тейонг, Юта, Джехьон, УинУин, Марк и Хечан. На 7 юли официално дебютират чрез музикалната програма M Countdown, изпълнявайки заглавния трак „Fire Truck“ (Пожарникарска Кола) и „Once Again“ (Още веднъж) от своя албум. Дебютният им миниалбум „NCT #127“ е издаден дигитално на 10 юли и физически копия започват да се разпространяват на 11 юли. На 29 юли групата издава сингъла „Taste The Feeling" (Вкуси усещането) за проекта SM Station в сътрудничество с Coca-Cola.

На 18 август SM Entertainment обявява, че третата подгрупа на NCT, която е наречена NCT Dream (Мечта), ще дебютира. Съставът включва седем члена: Марк, Жъндзюн, Джено, Хечан, Джемин, Чънлъ и Джисонг, петима от които са нови попълнения. Първият им сингъл „Chewing Gum“ (Дъвка) е издаден на 24 август, а групата дебютира чрез M Countdown на 25 август.

2017: Промоции за NCT 127 и NCT Dream[редактиране | редактиране на кода]

На 27 декември 2016 г., NCT 127 обявяват, че ще се завърнат с двама нови члена: Дойонг, от NCT U, и напълно новият член Джони. На 5 януари 2017 г. NCT 127 издава два музикални клипа за „Limitless“ и изпълнява песента в M Countdown. Техният втори миниалбум Limitless е издаден дигитално на 6 януари и физически на 9 януари. Изданието дебютира на първо място в Billboard's World Albums Chart, а заглавната песен по-късно е обявена за една от най-добрите K-pop песни на годината от Dazed.

На 1 февруари 2017 г. NCT Dream разкрива, че ще издадат първия си физически сингъл The First на 9 февруари. От SM Entertainment има изявление, че Джемин няма да участва в този промоционален период поради здравословни проблеми свързани с влошаване вече получена дискова херния. NCT Dream се завръща на сцената на M Countdown, изпълнявайки сингъла „My First and Last“ и „Dunk Shot“. На 14 февруари NCT Dream печели първото място на 100-ия епизод на шоуто на SBS MTV, отбелязвайки първата по рода си победа в музикалното шоу за NCT. NCT Dream са обявени и за официалните посланици на Световното първенство по футбол за младежи на ФИФА. Поради събитието издават официалната тематична песен на турнира, „Trigger the Fever“, на 15 март.

На 8 март членовете на NCT 127 Джони и Джехьон са обявени за диджеи на новата програма на SBS Power FM, „NCT’s Night Night“, която започва да се излъчва на 20 март.

На 14 юни NCT 127 издава своя трети миниалбум, Cherry Bomb. Те се завръщат на сцената на M Countdown, изпълнявайки новите песни „Cherry Bomb“ и „0 Mile“. Cherry Bomb е забранена за излъчване по телевизиите и радио станциите в Корея, поради агресивния текст на песента. SM отказват да извършат променят в текста на песента и това води до скандал в медиите. Въпреки това, Билборд и Idolator по-късно обявяват „Cherry Bomb“ за една от най-добрите K-pop песни на годината.

На 17 август NCT Dream издава първия си миниалбум We Young и се завръщат отново на сцената на M Countdown за първото ѝ представяне на живо. През декември NCT Dream издава първата си коледна песен „Joy“.

2018 – 2019: Нови членове, мащабни проекти, NCT 2018 Empathy[редактиране | редактиране на кода]

През януари 2018, подгрупата NCT U (състояща се от Теил, Дойонг и Джехьон) пуска сингъла „Timeless“ като част от проекта SM Station.

В средата на януари SM Entertainment представя NCT 2018, проект, включващ до този момент всичките 18 членове на Ен Си Ти. На 30 януари SM публикува видеоклип, озаглавен „NCT 2018 Yearbook # 1“, който включва всички предишни членове и представя новите членове Кун, Лукас и Чонгу. През февруари NCT публикува поредица от онлайн документални видеоклипове, озаглавени NCTmentary като част от проекта NCT 2018.

На 14 март NCT издава първия си пълнометражен албум, NCT 2018 Empathy. Албумът включва шест сингъла, показващи всички текущи подгрупи на NCT: „Boss“, „Baby Don't Stop“, „Yestoday“ (NCT U), „Go“ (NCT Dream), „Touch“ (NCT 127) и „Black on Black“ (NCT 2018).

На 5 май NCT оглавява класацията за нововъзникнали музиканти на Billboard, отбелязвайки първия път, в който K-pop група е водеща в листата.

На 3 септември NCT Dream издава втория си сингъл „We Go Up“ със заглавна песен със същото име. Възникват слухове, че Марк ще напусне NCT Dream след завършване на промоциите, поради факта, че вече е навършил деветнадесет години (максималната възраст за участие в NCT Dream).

На 12 октомври NCT 127 издава първия си пълнометражен албум, Regular-Irregular, със заглавна песен „Regular“. С добавянето на Чонгу, размерът на групата е официално разширен до 10 члена. За този албум NCT 127 се фокусира върху промоции в Америка.

На 23 ноември NCT 127 пуска препакетираното издание на Regular-Irregular, озаглавено Regulate, заедно със заглавна песен „Simon Says“. Обявено е, че УинУин няма да участва в дейноститете по промотиране на албума, за да се подготви за дебюта си с WayV.

На 28 декември NCT Dream пуска сингъла „Light Candle“ като част от SM Station.

На 31 декември, с края на календарната година, по официално изявление от SM Entertainment, Марк напуска NCT Dream.

2019: Дебют на WayV, концертно турне на NCT 127 и нови проекти на NCT Dream[редактиране | редактиране на кода]

На 31 декември 2018 г. SM Entertainment обявява четвъртата суб-група на NCT, „WayV (威神 V)“. Групата е със седалище в Китай и се състои от 7 члена: Кун, УинУин, Тен, Лукас, Хендери, Сяодзюн и ЯнгЯнг. WayV се управлява от LABEL V, китайска компания, която си сътрудничи с продукцията на SM. Групата официално дебютира на 17 януари 2019 г. с китайска версия на „Regular“ и съпровождащ видеоклип. Дебютният им албум включва и китайска версия на „Come Back“ също както и нов оригинален сингъл, наречен „Dream Launch“, за който на 24 януари е издаден и видеоклип.

На 9 май 2019 г. WayV се завръща, издавайки първия си мини-албум "Take Off-the 1st Mini Album", заедно с нов музикален клип за заглавната им песен "Take Off".

На 24 май е издаден четвъртият мини-албум на NCT 127, "We Are Superhuman", който e обявен на 18 едновременно с издаването на новия им албум Awaken. Това е предшествано от първото им концертно турне, Neo City - The Origin, което започва през януари със спирки в Корея, Япония, Северна Америка и Европа.

На 6 юни NCT Dream издава песента "Don't Need Your Love" чрез проекта SM Station в сътрудничество с британския изпълнител HRVY. NCT Dream издава третия си мини-албум, We Boom, и заглавната му песен, "Boom", на 26 юли.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

 • Теил (태일)
 • Джони (쟈니)
 • Тейонг (태용)
 • Юта (유타)
 • Кун (쿤)
 • Дойонг (도영)
 • Тен (텐)
 • Джехьон (재현)
 • УинУин (윈윈)
 • Чонгу (정우)
 • Лукас (루카스)
 • Марк (마크)
 • Сяодзюн (샤오쥔)
 • Хендери (헨드리)
 • Жъндзюн (런쥔)
 • Джено (제노)
 • Хечан (해찬)
 • Джемин (재민)
 • ЯнгЯнг (양양)
 • Чънлъ (천러)
 • Джисонг (지성)

Подгрупи[редактиране | редактиране на кода]

 • NCT U – членовете се сменят, в зависимост от концепцията;
 • NCT 127 – Теил, Тейонг, Джони, Юта, Дойонг, Джехьон, УинУин, Чонгу, Марк и Хечан; съставът не се променя, т.е постоянен състав;
 • NCT Dream – Жъндзюн, Джено, Хечан, Джемин, Чънлъ и Чисонг - всяка година "завършват" членове, които навършат 19 години. (през 2018 "завърши Марк)
 • WayV – Кун, УинУин, Тен, Лукас, Хендери, Сяодзюн и ЯнгЯнг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. SM Entertainment continues expansion with New Culture Technology. // Kpop Herald, 23 февруари 2016.
 2. Examining NCT and Its Various K-Pop Units. // Billboard, 9 януари 2017.