Жак-Рене Ебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жак-Рене Ебер
френски политик и публицист
Жак-Рене Ебер 
Роден: 15 ноември 1757 г.
Починал: 24 март 1794 г. (36 г.)

Жак-Рене Ебер (на френски: Jacques René Hébert, 15 ноември 175724 март 1794) е френски политик и публицист от времето на Великата френска революция – представител на крайно лявото крило на якобинците, водач на еберистите и защитник на санкюлотитие.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Жак-Рене Ебер е роден в нормандския град Алансон, в семейство на златаря и бивш мирови съдия Жак Ебер. Завършва право в Колежа на Алансон. Известно време е писар в адвокатска кантора в Алансон, но след фалита ѝ се премества в Руан, а оттам в Париж, където е повлиян от радикалните идеи, разпространяващи се сред парижката беднота. През 1790 г. Жак-Рене Ебер започва да издава радикалния вестник „Пер Дюшен“ (Le Père Duchesne), в който публикува полемични статии, пропагандиращи леви идеи за политически свободи, равенство и братство.

Революционна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1791 г. Жак Ебер е на Марсово поле и преживява последвалото клане на Марсово поле, извършено от Националната гвардия на Лафайет. Същата година Ебер става член на Клуба на корделиерите и е избран за негов председател през 1792 г. Като член на клуба Ебер получава място в Парижката община (комуна). Като такъв участва в атаката на Тюйлери от 10 август 1792 г. Същият месец той става член на Якобинския клуб и пламенно защитава последвалите след това Септемврийски кланета. На 22 декември 1792 г. Ебер е избран за втори заместник прокурор на Парижката комуна. До август 1793 г. Ебер участва в кампанията срещу жирондинците. На 24 май 1793 г. Ебер е арестуван по заповед на Комитета за обществено спасение, но под натиска на санкюлотите е освободен три дни по-късно.

На 7 юни 1793 г. якобинците извършват преврат срещу управлението на жирондинците и установяват контрол върху Конвента и Комитета за обществено спасение. След масовите арести на жирондинци якобинците установяват якобинска диктатура. През септември 1793 г. доминираният от якобинците Конвент започва Големия терор, насочен срещу враговете на революцията в страната. Символ на Големия терор става гилотината, чиято жертва стават хиляди аристократи, духовници, жирондинци и граждани, заподозрени в антиреволюционна дейност.

По време на тези събития Ебер застава начело на група атеисти, известни като еберисти, които в противовес на деизма на Робеспиер пропагандират дехристиянизация на обществото и въвеждане на граждански култ към разума. Програмата на еберистите е насочена главно срещу католицизма в страната и включва прогонване на част от духовниците, физическо унищожение на други, затваряне на църквите и манастирите, разрушаване на религиозните монументи, въвеждане на граждански култ и церемонии, унищожаване на целибата на монасите чрез насилствени бракове и забрана на молитвите. Радикалните атеистични възгледи на еберистите обаче не са възприети от якобинците на Робеспиер, които се ръководят от своите деистични възгледи и принуждават Конвента да въведе деизма като официална революционна религия. Така на 8 юни 1794 г. Конвентът признава съществуването на върховния Бог.

Реформите на Робеспиер са посрещнати изключително остро от Ебер, който го обвинява в посегателство срещу свободата. Същите обвинения Ебер отправя и по отношение на инспирираните от Дантон реформи. С критиките си Ебер и еберистите застават в полезрението на Ревюлюционния трибунал, в който якобинците обвиняват еберистите в разпуснатост, анархизъм и измяна. Трибуналът решава първи да нанесе удар срещу Ебер и хората му и издава заповед за арестуването им в нощта срещу 13 март 1794 г. След тридневен процес Жак-Рене Ебер е осъден на смърт и е гилотиниран на 24 март 1794 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

През 1792 г. Жак Ебер се жени за Мари Маргьорит Франсоас Гупил, тридесет и седем годишна бивша монахиня, която му ражда една дъщеря – Вирджиния Сципион-Ебер (1793 – 1830). Съпругата на Жак Ебер е гилотинирана двадесет дни след екзекуцията му – на 13 април 1794 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jacques Hébert“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.