Направо към съдържанието

Жан Амери (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Наградата за европейска есеистика „Жан Амери“ (на немски: Jean-Améry-Preis) е преучредена от Роберт Менасе през 1999 г. в памет на австрийския писател Жан Амери и се връчва „за изключителни постижения в областта на критични за своето време, просвещенски есета“.

Отличието се присъжда на всеки две години и е на стойност 15000 €.

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата е учредена за първи път през 1982 г. с дарение на Мария Амери, вдовицата на Амери, заедно с издателството, публикуващо съчиненията на Амери, „Klett-Cotta“, и до 1991 г. е присъдена четири пъти. Робърт Менасе използва финансовата подплънка на присъдената му през 1999 г. Австрийска държавна награда за културна публицистика като основа за възраждането на наградата „Жан Амери“, която започва да се присъжда редовно от 2000 г.

В независимото жури през годините са участвали Гюнтер Кунерт, Хелмут Хайсенбютел, Хайнц Лудвиг Арнолд, Карл-Маркус Гаус и Волфганг Бюшер. Настоящото жури (от ноември 2015 г.) се състои от Роберт Менасе (председател), Ласло Фьодени, Михаел Крюгер, Гила Лустигер, Кристина Вайс и Клаудио Магрис (почетен член на журито).

От 2015 г. издателство „Klett-Cotta“ и фондация „Allianz“ в сътрудничество със списание Eurozine придават на наградата по-голям европейски фокус.

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jean Améry-Preis für Dubravka Ugresic. In: Saarbrücker Zeitung (Kultur), 29. August 2012, S. B5.
  2. Karl-Markus Gauß erhält Jean-Amery-Preis, Orf.at, 15. Dezember 2017.
  3. Jean Améry-Preis für europäische Essayistik an Karl-Markus Gauß, Buchmarkt.de, 15. Dezember 2017.
  4. Jean-Améry-Preis für europäische Essayistik geht 2020 an Ivan Krastev, Buchreport.de, 10. März 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]