Жив диск

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Live CD, ubuntu

Жив диск (на англ.: Live CD) се нарича жива дистрибуция, която е записана на компактдиск – при поставяне на живия диск в компактдисковото устройство и рестартиране на компютъра, системата „оживява“ без да се нуждае от инсталация.

Използва се също и терминът зареждащ диск (на англ. bootable disc) – това е диск, от който може да се зареди както операционна система, така и програма, която работи без операционна система (пример за такава е програмата за тестване на оперативната памет Memtest86+).

Не всеки зареждащ диск е жив диск. Обикновените инсталационни дискове съдържат програми, които не могат да се ползват преди да бъдат инсталирани. За целта при зареждане на системата от инсталационния диск, се стартира автоматично инсталационната програма. Такъв диск не е жив.

Повечето живи дискове също могат да се инсталират, но това, което ги отличава от обикновените инсталационни дискове, е възможността пълноценно да се ползват програмите, записани на тях, без да има нужда да се инсталират на твърдия диск.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]