Забелски рид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Забелски рид
Bulgaria Sofiyska Province relief location map.jpg
42.8591° с. ш. 22.9187° и. д.
Местоположение на картата на България Софийска област
Общи данни
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Софийска областБългария
Част от Средногорско-Подбалканска област

Забелски рид е напречен планински праг в Средногорско-Подбалканската област в Софийска област, между Софийската и Бурелската котловина.

Планинският праг Забелски рид се издига между Софийската котловина на изток и Бурелската котловина на запад, като свързва планината Чепън и рида Три уши на Стара планина с планината Вискяр. Простира се от север-северозапад на юг-югоизток на около 10 km, а ширината му е до 2 km. Ридът се явява вододел между водосборните басейни на реките Нишава и Искър, съответно Габерска река и Сливнишка река.

Има широко и плоско било с полегати склонове и е изграден от горнокредни пирокластични скали. Силно обезлесен и подложен на ерозия.

В северната му част, на седловините които го свързват с планината Чепън и рида Три уши е разположен град Драгоман. По западния му склон са разположени селата Бахалин, Драготинци, Повалиръж и Чуковезер, а по източния – Бърложница и Извор.

През седловините, които го свързват с планината Чепън и рида Три уши, в района на град Драгоман преминава участък от първокласен път № от Държавната пътна мрежа ГКПП „Калотина“ – София – Пловдив – ГКПП „Капитан Андреево“, а успоредно на него и участък от трасето на жп линията Белград – София – Истанбул.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]