Заимов (парк в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Заимов.

Алея в парка

„Заимов“ е парк в София, който носи името на генерал Владимир Заимов. Драматичен театър „София“, Театрална работилница „Сфумато“ и Районният център по здравеопазване се намират в парка.

Граничи с бул.„ Янко Сакъзов“ на юг, ул. „Кракра“ на запад, а на север основният път в близост до парка е бул. „Александър Дондуков“.

Някои обекти в близост до парка са 1 АЕГ, Дом на културата „Средец“, Посолство на Словакия, и Националният център по заразни и паразитни болести. Паркът се намира в южната част на квартал Вл. Заимов – което име вече почти не се използва за тази част на София, която по-скоро се счита за „широк център“.

Паркът „Заимов“ е първата обществена WiFi зона с безплатен интернет в София.[1]

В продължение на 15 години след края на комунизма в България, паркът носи името парк Оборище, както е и името на едноименния градски район, в който се намира, но името му пак е върнато на „Заимов“. [2][3]

Исторически снимки на парка Заимов могат да се видят тук – [4][5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Компютъруърлд.бг, „Софийският парк Заимов – първата обществена WiFi зона“ от 13 май 2008 г., посетен на 17 октомври 2009 г.
  2. Парк „Заимов“ няма да става „Оборище“, Всеки ден, 28 април 2011. Намерена декември 2012.
  3. Парк „Заимов“, а не парк „Оборище“, Днес, 28 април 2011. Намерена декември 2012.
  4. Комплексът Вл. Заимов през 1960-те(2) Стара София (blogspot). Намерена декември 2012.
  5. Централна София, началото на ХХ век.(2) (Аспирин БГ) В горния десен ъгъл на снимката се вижда казармата, която се е намирала на мястото на бъдещия парк Заимов. Намерена декември 2012.