Заимов (парк в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Заимов.

Алея в парка

„Заимов“ е парк в София, който носи името на генерал Владимир Заимов. Драматичен театър „София“, Театрална работилница „Сфумато“ и Районният център по здравеопазване се намират в парка.

Граничи с бул.„ Янко Сакъзов“ на юг, ул. „Кракра“ на запад, а на север основният път в близост до парка е бул. „Александър Дондуков“.

Някои обекти в близост до парка са 1 АЕГ, Дом на културата „Средец“, Посолство на Словакия, и Националният център по заразни и паразитни болести. Паркът се намира в южната част на квартал Вл. Заимов – което име вече почти не се използва за тази част на София, която по-скоро се счита за „широк център“.

Паркът „Заимов“ е първата обществена WiFi зона с безплатен интернет в София.[1]

В продължение на 15 години след края на комунизма в България, паркът носи името парк Оборище, както е и името на едноименния градски район, в който се намира, но името му пак е върнато на „Заимов“. [2][3]

Исторически снимки на парка Заимов могат да се видят тук – [4][5].

  1. Компютъруърлд.бг, „Софийският парк Заимов – първата обществена WiFi зона“ от 13 май 2008 г., посетен на 17 октомври 2009 г. – http://computerworld.bg/20630
  2. Парк „Заимов“ няма да става „Оборище“, Всеки ден, 28 април 2011. Намерена декември 2012.
  3. Парк „Заимов“, а не парк „Оборище“, Днес, 28 април 2011. Намерена декември 2012.
  4. Комплексът Вл. Заимов през 1960-те(2) Стара София (blogspot). Намерена декември 2012.
  5. Централна София, началото на ХХ век.(2) (Аспирин БГ) В горния десен ъгъл на снимката се вижда казармата, която се е намирала на мястото на бъдещия парк Заимов. Намерена декември 2012.