Иван Драгоев (философ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Иван Драгоев.

Иван Драгоев
български философ

Роден

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Философия
Регион Западна философия
Епоха Съвременна философия
Интереси феноменология
Образование Сорбона
Софийски университет

Иван Димитров Драгоев е български доктор по философия, кореспондент на Центъра „Луи Жерне“, основан от Жан-Пиер Вернан и Пиер Видал-Наке. Заместник-директор на Валенсианския институт по класически и източни изследвания – IVECO.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 септември 1971 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и философия в Сорбоната в Париж. Защитава магистърска теза през 2000 г. в Университета Париж-I Пантеон-Сорбона на тема „Aventure et quotidien“ с ръководител Ерик Блондел. През 2004 г. защитава дисертация на тема „Приключение и всекидневие“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с рецензенти Георги Каприев и Христо Тодоров. През същата година издава монография с това заглавие.

Автор е на книгите „Мит и идентичност, или защо Едип няма комплекс“, „Приключение и всекидневие“ и „Записките на един пилигрим“, „Скитащи записки“, „Митологичен прочит на „Травиата“ от Джузепе Верди“. Съставител е на сборника „Тиквите на Одисей, или философски диалози в интернет“.[1] Научните му интереси са свързани в областта на античността и екзистенциализма.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]