Иван Спирдонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Спирдонов
български журналист
Иван Спирдонов в Брюксел през 2012 г.
Иван Спирдонов в Брюксел през 2012 г.

Роден
Иван Ангелов Спирдонов
27 октомври 1966 г. (1966-10-27) (54 г.)

Националност Флаг на България България
Образование Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“
Шаблон:Личност/националист

Иван Ангелов Спирдонов е български националист, бивш журналист и бивш заместник-областен управител на Велико Търново от правителството на Иван Костов.[1] Бивш председател на партия Възраждане за област Велико Търново.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Спирдонов е роден на 27 октомври 1966 г. в град Велико Търново, Народна република България. През 1984 г. завършва ЕСПУ „Асен Златаров“ в родния си град. В периода септември 1984 – декември 1986 г. служи в редовете на Българската народна армия. Има магистратури по специалностите „История и география“ и „Икономика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.[3] Още в началото на промените се включва в студентското движение. Участва в студентските стачки във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, като по време на втората стачка е председател на стачния комитет. Сам напуска поста, тъй като част от стачкуващите не са съгласни с неговите радикални предложения.

След завършване на образованието си през 1992 г. става активист на СДС – зам. председател на общинската организация, секретар на областната и член на НС на СДС. На местните избори през 1995 г. става общински съветник, а по-късно и заместник–областен управител на Велико Търново от правителството на Иван Костов. Изключен от СДС след загубата на парламентарните избори от НДСВ в 2001 г.

Работил е като журналист в Дарик радио, Общинското кабелно радио на Велико Търново, в–к „Демокрация“ и изданието „Отечествен фронт“. За кратко живее в Италия.[1]

Членувал в партия Български демократичен форум. През 2005 г. е сред съучредителите на Национално обединение „Атака“, но по-късно напуска.[1]

През 2018 г. е сред учредителите на партия Възраждане във Велико Търново, където е избран за председател.[2] През юли 2020 г. напуска партията, заедно с цялата местна структура, поради несъгласие с методите на работа на централното ръководство.

В последствие е сред учредителите и е съпредседател на ПП "ЧЕСТ" - Чиста, единна и суверенна татковина.

В последните години се занимава с публицистика. Автор е на две книги и на десетки публицистични и научни статии. Книгата му "Сатанизъм unlimited" към началото на 2021 търпи трето издание и е сочена като събитие на литературната сцена. Спирдонов поддържа и свой канал в YouTube.

В началото на 2020 год. е избран за академик в Обществената академия за наука, образование и култура - ОАНОК - София, България.

От Женен, с двама сина.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • 2014 – Дефицитът от ключово знание при реиндустриализация на икономиката на знанието (в колектив)
  • 2018 – Сатанизъм UNLIMITED. Самоунищожението на бялата раса[3][4][5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Къде са те сега? Бившият вицегубернатор Иван Спиридонов загърби политиката, но вярва, че Господ ще ни изпрати лидер“. // borbabg.com, 31 юли 2014. Посетен на 14 февруари 2019. (на български) Архив на оригинала от 2019-02-14 в Wayback Machine.
  2. а б „Учредиха структура на партия Възраждане и във Велико Търново“. // ekcarevec.com, 2 ноември 2018. Посетен на 14 февруари 2019. (на български)
  3. а б „Сатанизъм UNLIMITED. Самоунищожението на бялата раса“. // knigabg.com. Посетен на 14 февруари 2019. (на български)
  4. „Сатанизъм Unlimited – новата книга на Иван Спиридонов“. // nova.bg, 12 юли 2018. Посетен на 14 февруари 2019. (на български)
  5. „Енциклопедист и бунтар по душа издаде книгата – Сатанизъм Unlimited“. // helios-as.com, 2 юли 2018. Посетен на 14 февруари 2019. (на български)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България