Имре Лакатош

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Имре Лакатош
унгарски философ
Имре Лакатош 
Роден: 9 ноември 1922 г.
Починал: 2 февруари 1974 г. (51 г.)

Имре Лакатош (на унгарски: Lakatos Imre) е философ на науката, роден в Унгария, който е живял в Англия, един от представителите на постпозитивизма. Сред основните му приноси е концепцията за развитието на науката чрез т.нар. "научно-изследователска програма" (на английски: research programme): последователност от теории, които се развиват, с обща "научна метафизика".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е под името Аврум Липшиц в Дебрецен в еврейско семейство. По време на Втората световна война участва в антифашистката съпротива. Поради преследванията срещу евреите (майка му и баба му загиват в Освиенцим) е принуден да промени фамилията си на Молнар, а след това на Лакатош. Според някои източници приема пролетарската фамилия Лакатош (шлосер) след като започва работа в правителството на Унгарската народна република.

След войната завършва аспирантура в Московския университет под ръководството на София Яновска. За кратко работи в Министерството на образованието на комунистическа Унгария. По това време попада под силното влияние на идеите на сънародниците си Дьорд Лукач, Дьорд Пойа и Шандор Карачон. По време на култа към личността 19501953 е репресиран като „ревизионист“ и пратен в затвора. По време на Унгарската революция от 1956 г. бяга на Запад през Австрия и от 1958 г. живее постоянно във Великобритания. От 1969 г. е професор в Лондонската школа по икономика и политически науки. Умира през 1974 г. на 51 години от инсулт.

Методология на научно-изследователските програми[редактиране | редактиране на кода]

Лакатош е автор на теорията и методологията на "научно-изследователските програми", в чиито рамки развива принципа на фалсифицируемост на Карл Попър до степен, наречена от него изтънчена фалсифицируемост. Теорията на Лакатош изучава движещите сили за развитието на науката, продължава и едновременно с това оспорва методологичната концепция на Попър и полемизира с теорията на Томас Кун. Своите идеи Лакатош e споделял и обсъждал с Паул Файерабенд[1]

Лакатош описва науката като конкурентна борба на научно-изследователски програми, състоящи се от „твърдо ядро“ от априорно приети фундаментални допускания, които не могат да бъдат опровергани вътре в програмата и „предпазен пояс“ от спомагателни хипотези ad hoc, които могат да се видоизменят и приспособяват според контрапримерите на програмата. Еволюцията на конкретната програма става чрез видоизменение и уточнение на „предпазния пояс“, докато разрушаването на „твърдото ядро“ теоретично означава отмяна на програмата и замяната ѝ с друга конкурентна.

Като главен критерий за научност на една програма Лакатош посочва прираста на фактически знания, свързан със силата ѝ на предсказване. Докато програмата дава прираст на знания, работата на учения в нейните рамки е „рационална“. Когато програмата загуби силата си на предсказване и започне да работи само чрез пояса от спомагателни хипотези, Лакатош препоръчва отказ от по-нататъшното ѝ развитие. Посочва се, че има отделни случаи, в които научно-изследователската програма успява да преживее вътрешната си криза и започва отново да дава научни резултати; така че придържането на учения към избраната програма дори и по време на криза също се признава за „рационално“.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Лакатош И., Доказателства и опровержения: Логика на математическото откритие, София : Наука и изкуство, 1983 (прев. от англ. Г. Гаргов) -
  • ((en)) Criticism and the Growth of Knowledge, edited by Imre Lakatos and Alan Musgrave, Cambridge University Press, 1970 - съдържа пълно изложение на методологията на Лакатош

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Lakatos, I., and Feyerabend P., For and against Method: including Lakatos’s Lectures on Scientific Method and the Lakatos-Feyerabend Correspondence, ed. by Matteo Motterlini, Chicago University Press, (451 pp), 1999, ISBN 0-226-46774-0

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лакатос, Имре“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.