Ирида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ирида
древногръцка богиня на дъгата
Семейство
БащаТавмант
СъпругЗефир
ДецаЕрос
Ирида в Общомедия

Ирида или Ирис (на гръцки: Ἶριςнебесна дъга) е богиня на дъгата в гръцката митология. Тя е дъщеря на бог Тавмант и океанидата Електра, сестра на харпиите, понякога е съпруга на Зефир. Изобразявана е като прекрасна девойка с дългоцветни шафранни крила. Богинята Хера, като владетелка на въздушната влага, е нейна главна господарка. Ирида безропотно изпълнява задачите, които тя ѝ възлага.

Така както дъгата се простира от небето до земята, така и Ирида е посредница между боговете и хората. И в Илиада именно тя, по заповед на Зевс, съобщава на троянците за готвещата се атака на ахейците. При нея винаги има златна чаша за вода, която Ирида налива от подземната река Стикс, вода в която са се клели боговете. Тази вода тя дава на облаците и те с дъждовете си напояват земята. Така се осъществява връзката между трите свята – богове, хора и подземното царство.

Ирида, вестителката на Хера, съпровожда душите на жените в царството на мъртвите, също както Хермес, вестителят на Зевс, душите на мъжете. На богинята е посветено цветето ирис. Тя най-често се изобразява върху еднорог, а след него дъга.

Ирида и Морфей