Ирина Ангелина (дъщеря на Алексий III Ангел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ирина Ангелина
Ειρήνη Κομνηνή Άγγελίνα
византийска принцеса
Родена
XII век
Починала
след 1203 г.
Семейство
Баща Алексий III Ангел
Майка Ефросина Дукина Каматерина
Братя/сестри Анна Ангелина
Съпруг Алексий Палеолог
Деца Теодора Ангелина Палеологина

Ирина Комнина Ангелина (на средногръцки: Ειρήνη Κομνηνή Άγγελίνα) е византийска принцеса, първородна дъщеря на император Алексий III Ангел и Ефросина Дукина Каматерина.[1]

Ирина е родена преди възцаряването на баща ѝ Алексий, който през 1195 г. извършва преврат срещу брат си Исак и заема императорския престол. По това време Ирина вече е била омъжена за великия друнгарий Андроник Кондостефан, който според Хониат бил далечен роднина на майка ѝ Ефросина.

Андроник Кондостефан починал около 1196 г., като малко преди това се оттеглил в манастир. Около 1198 г. императорът решава да омъжи овдовялата Ирина за севастократор Алексий Палеолог. Алексий III, който нямал синове, планирал чрез този брак да се сдобие с наследник на престола в лицето на новия си зет. По това време обаче севастократор Алексий Палеолог вече бил женен, поради което императорът го принудил да се разведе с първата си съпруга. Така през лятото на 1199 г. Ирина и Алексий Палеолог са венчани на много тържествена церемония: Ирина, която носила червени обувки, получава титлата василиса, а Алексий е удостоен с титлата деспот и става престолонаследник.[2] Едновременно с това по-малката сестра на Ирина, също овдовялата Анна Ангелина, е омъжена за Теодор Ласкарис, основател на Никейската империя.

От брака на Ирина и Алексий Палеолог се родила една дъщеря – Теодора Ангелина Палеологина (* ок. 1200; † като монахиня Теодосия), която през 1216 г. се омъжила за великия доместик Андроник Комнин Палеолог (* ок. 1190; † 1248/1252) и станала майка на бъдещия византийския император Михаил VIII Палеолог.[3]

Ирина Ангелина надживява и втория си съпруг, който умира през 1203 г. Самата тя завършва живота си в изгнание далеч от Константинопол, като точната година на смъртта ѝ остава неизвестна.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]