Направо към съдържанието

Исмаил Кемали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исмаил Кемали
Ismail Qemal Bej Vlora
лидер на албанското национално движение
Роден
Починал
24 януари 1919 г. (75 г.)

Националност Албания
Семейство
Подпис
Исмаил Кемали в Общомедия

Исмаил Кемали Бей Вльора, по известен само като Исмаил Кемали (роден на 16 януари 1844 г. във Вльора, починал на 24 януари 1919 г. в Перуджа) е лидер на албанското национално движение, основател и първи президент на Албания. Председател на Националното събрание (2829 ноември 1912 г.), председател на временното правителство (29 ноември 1912 г. – 22 януари 1914 г.), министър на външните работи. Национален герой на Албания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Исмаил Кемали е роден във Валона (днешна Вльора) в богато феодално семейство на бейове. В родния си град получава начално образование, а след това завършва гимназия в Янина. През 1859 г. заминава за Константинопол, където започва кариера, като османски държавен служител, участва в провежданите либерални реформи на Мидхат паша, по-късно е заемал длъжността губернатор в няколко балкански града. В продължение на години полага усилия за стандартизация на албанската азбука и основаването на Албанската културна асоциация. През 1877 г. започва да се издига на водещи позиции в османския политически живот, докато султан Абдул Хамид II не отстранява Мидхат паша от поста премиер-министър, Кемали е изпратен в западна Анадола, докато султана не го връща и го назначава за губернатор на Бейрут. През 1892 г. Кемали предлага план на султана за създаването на Балканска федерация. Той включва съглашение между балканските държави и империята. Тези му либерални възгледи са причина за захлаждане на отношенията му със султана, и изпращането му като валия на Триполи, като тази му длъжност Кемали разглежда като пращане в изгнание. Така през май 1900 г. на борда на кораба британския посланик Кемали моли за политическо убежище. Изведен е от Турция и живее в изгнание осем години, работейки едновременно върху конституционната реформа на Османската империя и над развитието на националното движение в Албания. След въстанието на младотурците през 1908 г. става депутат във възстановения османски парламент. През 1909 г. става председател на Османската национална асамблея, но скоро е принуден да напусне Истанбул. След това се концентрира в изключително и само върху въпроса за независимостта на Албания.

Кемали играе ключова роля в приетата албанска декларация за независимост, по-известна като Декларацията от Вльора и формирането на правителство на независима Албания на 28 ноември 1912 г. Така завършва повече от 500-годишното владичество на Албания от Османската империя. Заедно с Луид Гуракучи, провесват албанския флаг на балкона на къщата, където е подписана декларацията. Исмаил Кемали е министър-председател на Албания от 1912 до 1914 г.

По време на Първата световна война Кемали живее в Париж, където понякога пише за вестник Daily Mail, а също така сътрудничи и с други издания, които публикуват неговите мемоари. През 1918 г. пристига в Италия за поддръжка на неговото движение в Албания, но италианското правителство му забранява да напуска страната, и той става неволен гост в хотел в Перуджа. Там той умира от сърдечен удар на 24 ноември 1919 г.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В негова памет университетът на родния му град Вльора носи неговото име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]