Камен Луков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Камен Луков
български офицер, диригент и композитор
Роден
Починал
7 август 1949 г. (73 г.)
Ловеч, България

Камен Луков Пейнски е български офицер, капитан. Военен диригент и композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Камен Луков е роден на 26 ноември 1875 г. в с. Копиловци, Берковско. Завършва Начално училище в родното си село. От малък се запознава със свирните, песните и хубостите на родния край.

Постъпва като доброволец във военната музика на 5 пехотен дунавски полк в град Русе (1891). Проявява музикална дарба и е изпратен да учи в Императорското музикално училище в Одеса (1896). За да се издържа, работи като докер, прислужник и обущар. При дипломирането си впечатлява музикалните специалисти с изпълнението по собствен аранжимент на романса „Славей“ на композитора Александър Алябев.

Завръща в България и е назначен за капелмайстор на 34-ти пехотен троянски полк в Ловеч (1905). Наследява на длъжността Панайот Пипков. Присвоено му е военно звание капитан.

Участва в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война с музикантския взвод. Тогава създава Церемониалния марш на Българската армия „Весели и в боя“ и Марша на Тридесет и четвърти пехотен троянски полк „Троянци“. Едната му ръка е трудно подвижна след раняване на Дойранската позиция.

Служи за кратко време в Харманли и Разград (1922 – 1924). Завръща се в Ловеч и отново е капелмайстор в Ловешкия гарнизон.

Диригент на състава на Музикално дружество „Кавал“ (Ловеч). Участва активно в поставянето на опери и оперети на сцената на Ловешкото читалище „Наука“. Заедно с музикалния педагог Евстати Павлов работи с духовата музика и оперетен състав на Ловешката гимназия „Цар Борис III“. Обучава музикално много ученици.

Написва над 100 музикални творби: военни маршове, кантати, хора, ръченици, китки, романси, оперетна и оперна музика. Целият му творчески живот преминава в Ловеч.

Умира в Ловеч на 7 август 1949 г. Музикалния му архив е предаден в Българската академия на науките.

Улица в град Ловеч е наименувана „Маестро Камен Луков“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • 100 години Народно читалище Ловеч, юбилеен сборник. София, 1970
  • Чернева П., Голямото дело на Маестрото, в. Фактор, Ловеч, бр. 52/2008, с. 5

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]