Направо към съдържанието

Караманлии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за населението на Карамания. За заселниците дали името на Караманската държава вижте Карамани. За селото в Република Северна Македония вижте Карамани (село).

Снимка от караманска сватба в Малакопи (днес Деринкую, Карамания, 1910 г.

Караманлиите (на гръцки: Καραμανλήδες; на турски: Karamanlılar) са турскоезично население, което изповядва гръцко източно православие от град Караман и област Кападокия в Централен Анадол.[1]

История и диаспора[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 г. по гръцко-турския Лозански договор за размяна на население повечето от караманлиите са преселени в Гърция – около 100 000 души.

Днес изселените караманлии живеят предимно в Гърция. Има значителна диаспора в Западна Европа и Северна Америка.

Версии за произход[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват разни версии за произхода им.

Гърци[редактиране | редактиране на кода]

Според първата те са тюркозирани гърци, доколкото изповядват православието и ползват гръцката азбука за записване на турската реч. В езика им обаче има твърде малко думи, заимствани от гръцки език, което прави тази версия малко вероятна.

Тюрки[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно друга версия те са потомци на тюркски племена, заселили се в тази област през XIII в. в резултат от монголското нашествие и преминали в православието от тенгризма. В полза на тази версия свидетелстват исторически източници и общата с други тюркски народи култура, а също фактът, че езикът им е близък до диалекта на юруците (анадолски/анатолийски туркмени).

Характеристика на езика[редактиране | редактиране на кода]

Караманлиите говорят на турски с подчертано османски характеристики. Честа е употребата на старотурски думи и изрази. Поради своята източноправославна вяра по време на Османската империя са използвали гръцката писменост. Съществува обширна литература на караманлийско наречие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]