Карл Пач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Пач
Carl Patsch
австрийски археолог и историк
Carl Patsch 2015 stamp of Albania.jpg
Роден
Починал
21 февруари 1945 година (79 г.)

НационалностFlag of Austria.svg Австрия
Учил въвВиенски университет
Научна дейност
ОбластАрхеология, история
Работил вВиенски университет
Карл Пач в Общомедия

Карл Пач (на немски: Carl Patsch) е австрийски археолог и историк. Учен със световна известност и автор на много трудове, оценени като високи научни постижения в областта на археологията и историята.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 септември 1865 година в Ичин, Австрийска империя. Получава висше образование по класическа филология и археология във Виенския университет. Освен немски говори и почти всички славянски езици.

От млади години се посвещава на археологическото и историческо изучаване на Балканския полуостров.

Карл Пач е ръководител на Босненско-Херцеговинския институт за балкански изследвания в Сараево от 1908 г. до 1918 г. След Първата световна война се премества във Виена, където наследява Константин Иречек като професор по славянска история и археология във Виенския университет.

През 1928 г. става пълноправен член на Виенската академия на науките, а от 1941 г. е чуждестранен член на Българската академия на науките.

На 21 февруари 1945 година е убит във Виена.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Първите трудове на Карл Пач представят извънредно важни приноси към археологията и епиграфиката на римската провинция Далмация.

В резултат на научните си пътувания в Албания, които Пач предприема, е неговата голяма книга „Das Sandschak Berat in Albanien, Schriften der Balkankommission, Antiquarische Abteilung“, 3 (1904).

Още от 1904 г. той започва да издава редица монографии под названието „Zur Kunde der Balkanhalbinsel“. До 1918 г., когато институтът в Сараево е унищожен, са издадени 27 монографии от разни учени по история, география, етнография, литература и пр. на балканските народи.

След дългогодишните си изследвания в Босна и Херцеговина той написва „Historische Wanderungen im Karst und an der Adria. I. Teil: Die Herzegowina einst und jetzt“, 1922. Тази книга е разделена на 2 части, като в първата част на съчинението си авторът разказва за състоянието на Херцеговина, а във втората дава политическа и културна история на илирийските племена, които са населявали тази област в древността.

Карл Пач изучава и изследва историята на Югоизточна Европа. След 1925 г. започва да обнародва в изданията на Виенската академия на науките редица монографии Beiträge zur Völkerkunde von Südosteuropa, 6 Bände, 1925 – 1937. В тях разглежда историята на старите и по-нови народи, които трайно са населявали югоизточно-европейския полуостров и граничещите с него северни области, или са се явявали там временно и чрез това са причинявали етнически смущения. В своя статия Пач е разгледал основно спорния въпрос за етническата принадлежност на агатирсите.

Съчиненията на Карл Пач са особено важни за историята на Балканския полуостров (Мизия, Тракия, Дакия) в древността, служейки като основа за по-нататъшните изучавания.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Die Volkerschaft der Agathyrsen(Anz der Wien Akad.phil-hist.KI.1925)
  • Banater Sarmaten
  • Die Völkerbewegung an der unteren Donau in der Zeit von Diokletian bis Heraklius (Sitzungsber. Wien. Akad)
  • Die quadisch-jazygische Kriegsgemeinschaft Im Jahre
  • Aus 500 Jahren vorrömischer und römischer Geschichte Südosteuropas. I Teil: bis zur Festsetzung der Römer in Transdanuvien
  • Der Kampf um den Donauraum unter Domitian und Trajan, Hölder-Pichler-Tempsky, Wien, 1937
  • Die einstige Siedlungsdichte des illyrschen Karstes

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Летопис на Българската академия на науките и изкуствата. XXIV 1940/41.