Кен Бошкоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кен Бошкоф
канадски политик
Роден
20 юни 1949 г. (74 г.)

Учил вЙоркски университет
Политика
ПартияЛиберална партия на Канада
Семейство

Уебсайтwww.kenboshcoff.ca

Кен Бошкоф (на английски: Ken Boshcoff) е канадски политик от български и украински произход.

Избиран е 2 пъти за депутат във федералния парламент от провинция Онтарио[1] (2004 – 2008), 7 години е кмет на град Тъндърбей[1] (1997 – 2003). Има 3 черни колана в различни бойни изкуства, по време на мандата си като кмет превръща Тъндърбей в столица на бойните изкуства[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кен Бошкоф е роден на 20 юни 1949 година в град Форт Уилям, Онтарио. Бащата на Кен е българинът Трифон Божков, който заминава за Канада през 1918 година – съвсем сам, едва 14-годишен. 10 години по-късно Трифон се запознава с майката на Кен, която е украинка. Семейството има 3 деца – 2 момчета и момиче. Бил е едва на 7 години, когато баща му умира. Израства в квартал, където врата до врата живеят финландци, словаци, италианци и шотландци. Малко по-късно започва да осъзнава и осмисля българската жилка у себе си[1].

Завършва висше образованиеи по политически науки и икономика в родния си град, а след това получава магистърска степен по екология и планиране в Йоркския университет, Торонто[2].

Започва кариерата си в Министерството на природните ресурси на Канада. През 1970-те години се прехвърля в застрахователния бизнес и достига поста вицепрезидент на компанията „Reed Stenhouse“, а по-късно и на основаната от него „Boshcoff & Associates“[1].

През 2007 година Кен Бошкоф иска да му бъде издаден български паспорт, обяснявайки, че прави тази стъпка от уважение към предците си[2].

През 1978 година Бошкоф влиза в политиката като съветник в кметството на Тъндърбей. Успех е избирането му за кмет на града през 1997 година. През 6-годишния си мандат построява здравен център за изследвания, както и първото училище по медицина в Северна Америка от поне 35 години[2].

Кен Бошкоф участва като кандидат от Прогресивно-консервативната партия на Канада във федералните избори през 1984 и 1988 година, но без успех.

През 2004 година отново е кандидат за депутат в листата на Либералната партия на Пол Мартин от района Тъндърбей – Рейни Ривър и е избран за депутат. На предсрочните избори за федерален парламент на Онтарио през януари 2006 година е преизбран[1]. Той е депутат до 2008 година, след като на изборите отстъпва на Джон Рафърти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]