Направо към съдържанието

Български паспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Български паспорт
Предната корица на актуалния български биометричен паспорт
Дата на издаване29 март 2010
Издаден България
Тип на документапаспорт
Предназначениедокумент за самоличност
Гражданствобългарско
Валидност5 години след придобиване за възрастни, 5 години за деца
Български паспорт в Общомедия

Българският паспорт, или както е наричан в миналото задграничен паспорт, е български личен документ за пътуване в чужбина, издаден на гражданин на България, който да служи за установяване на самоличността на лицето и доказателство за българското гражданство.

Всеки български гражданин е и гражданин на Европейския съюз. Министерството на вътрешните работи е отговорно за издаването и подновяването на паспортите. За пътуване в рамките на Европейския съюз, страните влизащи в Шенгенската зона и Общата зона за пътувания, както и в Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Сърбия, Република Северна Македония и Турция, българските граждани не са длъжни да носят паспорт, а могат да използват само своите национални лични карти. Паспортът дава право на притежателя му за помощ и закрила от българските и европейски дипломатически представителства и консулски служби в чужбина, като продължава да бъде собственост на Република България. Редовните български паспорти се издават на срок от 5 години (все още няма друга налична възможност за продължителност).

Обикновените български паспорти се издават от Министерството на вътрешните работи. При пътуване само в границите на Европейския съюз не е задължително да се носи български паспорт; за удостоверяване на самоличността е достатъчно само представяне на българска лична карта. В настоящите български паспорти, личните данни и информацията са изписани на български и английски език.

  • Паспорт – достъпен за всички български граждани. Издава се от МВР.
  • Служебен паспорт – издава се от МВнР на служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина.
  • Дипломатически паспорт – издава се на „дипломати“.
  • Моряшки паспорт – издава се от Държавната инспекция по корабоплаване (Министерство на транспорта).

Българските паспорти имат общоприетия в ЕС вид, цвят бордо, с българския герб в централната част на предната корица. Официалното име на държавата – „РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“ на български и „REPUBLIC OF BULGARIA“ на английски е изписано с главни букви над герба, а думата „ПАСПОРТ“ / „PASSPORT“ ((en)) – под него. Той се издава за срок от пет години и съдържа 32 или 48 страници.

Сигурността и защитата от фалшифициране се осигурява чрез използване на холографски изображения, микро печат, UV-видими белези, водни знаци, и т.н.

Като допълнителна защита се използва технологията на пряко отпечатване на снимката на притежателя върху специалната хартия на паспорта. Всички паспорти могат да се разчитат от специалните машини за четене на паспортни данни.

Паспорти с биометрични данни

[редактиране | редактиране на кода]

Започвайки от 29 март 2010 г. [1], всички новоиздадени български паспорти съдържат чип с биометрични данни, както и текст „Европейски съюз“ (български) / „European Union“ (английски) над официалното име, като по този начин ще бъде отразено членството на България в ЕС. Другите нововъведения касаят промяната изгледа на вътрешните страници – въведени са елементи, показващи забележителности и паметници в страната. Срокът на валидност остава 5 години.

Цялата информация е налична както на български, така и на английски език и на френски език.

Галерия с исторически снимки

[редактиране | редактиране на кода]

Безвизово пътуване

[редактиране | редактиране на кода]
Безвизово пътуване за български граждани:
   Европейски съюз & ЕАСТ – Неограничен достъп
  Безвизово при пътуване
  Виза при пристигане
  Електронни туристически визи
  Изисква се Виза

Австралия и Океания

[редактиране | редактиране на кода]

1 Визата се издава на границата.
2 Необходима е туристическа карта($10).
3 Официално няма визов режим, де факто безвизов. Прилагат се същите правила както и в държавата, контролираща тази територия
4 Безплатна 24 ч. виза се издава при пристигане на летището. В рамките на 24 ч. тази виза трябва да бъде преоформена като пълноценна виза в имиграционния отдел в Морони. Взима се такса.
5 При влизане на границата се издава 24 – 72 ч. виза, която, по-нататък трябва да бъде преоформена като 1 месечна виза в имиграционната служба в Банджул. Взима се такса.
Паспорт не се изисква – валидна лична карта е достатъчна.

Безвизово пътуване за притежатели на дипломатически паспорт

[редактиране | редактиране на кода]

Наличието на дипломатически паспорт (издава се на лицата, дефинирани в чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за българските документи за самоличност) дава право на притежателя му да пътува без визи в следните държави:

[2]

Паспорт

Време за издаване 30 дни 3 дни 8 часа
Издаване на първи паспорт на лица до 14 г. 10 лв. 20 лв. 50 лв.
Издаване на следващ паспорт на лица до 14 г. 20 лв. 40 лв. 100 лв.
Издаване на паспорт на лица между 14 и 58 г. 40 лв. 80 лв. 200 лв.
Издаване на паспорт на лица между 58 и 70 г. 20 лв. 40 лв. 100 лв.
Издаване на паспорт на лица над 70 г. 10 лв. 20 лв. 50 лв.
Издаване на паспорт на лица с трайно намалена работоспособност

или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто

3 лв. 6 лв. 15 лв.
  1. www.dnevnik.bg
  2. www.mvr.bg, архив на оригинала от 17 юни 2012, https://web.archive.org/web/20120617183735/http://www.mvr.bg/Guide/taksi_tarifa4.htm, посетен на 13 септември 2011