Канадски паспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Канадски паспорт
Предна корица на актуалния канадски паспорт
Предна корица на актуалния канадски паспорт
Издаден Флаг на Канада Канада
Тип на документа паспорт
Предназначение документ за самоличност
Гражданство канадско
Валидност 3 години след издаването за деца до 3-годишна възраст; 5 години за всички други лица. След издаване на биометрични паспорти, 10 години за възрастни (над 18)

Канадският паспорт е канадски личен документ за пътуване в чужбина, издаден на гражданин на Канада, който да служи за установяване на самоличността на лицето и доказателство за канадското гражданство.

Издава се единствено от „Паспорт Канада“ - специален клон на Министерството на външните работи и международната търговия на Канада.

Безвизов достъп до САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Преди, канадците бяха в състояние да влязат в Съединените щати само при представяне на удостоверение за раждане (или друго доказателство за канадско гражданство), заедно с идентификация на снимка (като например шофьорска книжка или провинциална здравна карта). В много случаи граничните служби на САЩ приемаха вербална декларация за канадско гражданство.

Като част от Американската инициатива за пътуване в Западното полукълбо, от 23 януари, 2007 г., всички канадци, влизащи в Съединените щати по въздух трябва да представят валиден паспорт или лична карта NEXUS. Считано от 1 юни, 2009 г., всички канадски граждани (16 или повече години) се нуждаят от паспорт, NEXUS карта или специална шофьорска книжка да влизат в САЩ по суша или по вода.

Всеки притежател на канадски паспорт има право на 6 месечен безвизов престой в Съединените щати.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Редовен (тъмно синьо цвят)
  • Дипломатически (черен цвят)
  • Извънреден

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]