Канадски паспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Канадски паспорт
Издаден Канада
Тип на документапаспорт
Предназначениедокумент за самоличност
Гражданствоканадско
Валидност3 години след издаването за деца до 3-годишна възраст; 5 години за всички други лица. След издаване на биометрични паспорти, 10 години за възрастни (над 18)
Канадски паспорт в Общомедия

Канадският паспорт е канадски личен документ за пътуване в чужбина, издаден на гражданин на Канада, който да служи за установяване на самоличността на лицето и доказателство за канадското гражданство.

Издава се единствено от „Паспорт Канада“ – специален клон на Министерството на външните работи и международната търговия на Канада.

Безвизов достъп до САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Преди, канадците бяха в състояние да влязат в Съединените щати само при представяне на удостоверение за раждане (или друго доказателство за канадско гражданство), заедно с идентификация на снимка (като например шофьорска книжка или провинциална здравна карта). В много случаи граничните служби на САЩ приемаха вербална декларация за канадско гражданство.

Като част от Американската инициатива за пътуване в Западното полукълбо, от 23 януари 2007 г., всички канадци, влизащи в Съединените щати по въздух трябва да представят валиден паспорт или лична карта NEXUS. Считано от 1 юни 2009 г., всички канадски граждани (16 или повече години) се нуждаят от паспорт, NEXUS карта или специална шофьорска книжка да влизат в САЩ по суша или по вода.

Всеки притежател на канадски паспорт има право на 6 месечен безвизов престой в Съединените щати.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Редовен (тъмносин цвят)
  • Дипломатически (черен цвят)
  • Извънреден

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]