Израелски паспорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Израелски паспорт
Предната корица на съвременния израелски биометричен паспорт
Предната корица на съвременния израелски биометричен паспорт
Лицева страница на израелски биометричен паспорт
Лицева страница на израелски биометричен паспорт
Дата на издаване от юни 2013 г. насам
Издаден Флаг на Израел Израел
Тип на документа паспорт
Предназначение документ за самоличност
Гражданство израелско
Валидност 10 г. след издаване за пълнолетни

Израелският паспорт е израелски личен документ за пътуване в чужбина, издаден на гражданин на Израел, който да служи за установяване на самоличността на лицето и доказателство за израелското гражданство. Този документ също така потвърждава и дава право на притежателя му на защита и съдействие от израелските консулски служби в чужбина.

Задължителните палестински паспорти престават да бъдат валидни в края на британския мандат на Палестина на 15 май 1948 г. Израел започва да издава документи за пътуване през 1948 г., след декларацията за независимост на Израел на 14 май 1948 г. Първоначално те са описани само като документи за пътуване, с първоначална валидност от две години и използвани текстове на иврит и френски език. През 1952 г. Кнесетът (израелският парламент) приема Закона за гражданството на Израел и Израел започна да издава документи за пътуване, описани като паспорти. Първият паспорт е издаден на Голда Меир, която по това време работи за Еврейската агенция и скоро е щяла да стане посланик на Израел в СССР. [1][2]

Отрязаните ъгли на предната корица означават, че паспортът е отменен

Според индекса за визови ограничения (към май 2018 г.) израелските граждани могат да посетят 161 страни и територии без виза или чрез издаване на виза при пристигане. Така израелският паспорт е на 19-о място в света по списъка на свободата на пътуване [3].

От 1 януари 2018 г. само граждани на четири държави по света (Израел, Чили, Южна Корея и Хонконг) имат право на безвизови посещения на цялата територия на Европа.

На израелските граждани е разрешено да имат паспорти на други страни, но според закона те са задължени да представят израелски паспорт при влизане или напускане на Израел. Това правило официално е влязло в сила през 2002 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Golda. // The Emery/Weiner School. Архивиран от оригинала на Юли 2011.
  2. Pine, Dan. Golda Meir’s life was devoted to building Zionism. // San Francisco Jewish Community Publications Inc.. Архивиран от оригинала на 26 август 2012. Посетен на 15-07-2005.
  3. Global Ranking - Passport Index 2018. // Henley & Partners. Посетен на 22 мaй 2018.