Кирил Кръстев (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Кирил Кръстев.

Кирил Кръстев
журналист, патриот, революционер
Кирил Кръстев 
Роден: 1889 г.
Починал: септември 1944 г. (55 г.)

Кирил Стоянов Кръстев е български журналист и деен участник в борбата за освобождението на Добруджа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Силистра през 1889 г. Завършва Педагогическото училище в родния си град. Първите му публикации излизат в столичния вестник "Камбана" на Кръстю Станчев. През 1914 г. е щатен сътрудник на вестник "Камбана" и вестник "Балканска поща", както и кореспондент на 2-та вестника в Букурещ. Редактирал е вестниците "Ратник" и "Русенска поща". Редовен сътрудник във вестник "Зора" на Данаил Крапчев.

На 7 май 1925 г. започва да редактира следобедното издание "Дунавска трибуна" в Русе. Главен редактор на вестник "Русенска поща" до 9 септември 1944 г. Създава и редактира всички материали, които излизат в пресата, свързана с Южна Добруджа. Публикува редица материали за многобройните набези и издевателства на румънците над българските села в Добруджа. Генералната Дирекция на полицията в Букурещ издава забрана за пребиваването му на територията на Румъния поради връзките му с ВДРО. Жена му Лалка Кръстева е председател на Женското добруджанско дружество в Русе. За заслуги към Родината през 1943 е предложен за отпускане на народна пенсия и орден.

Политическата промяна в страната на 9 септември 1944 г. се оказва фатална за Кирил Кръстев. Безследно изчезва през септември 1944 г., а по-късно е осъден на смърт от втори състав на т. нар. Народен съд в Русе с обвинение, че "с материалите, които е редактирал, и други е давал място във вестника на разни статии и пр., които са допринасяли дейно и съществено за извършване и провеждане на противокомунистическа политика..."

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Димитрова, М., С. Йорданов. Лицата на Русе. Русе, 2012
  • Златев, Л., Х. Лебикян. Иван Хаджииванов. Родови корени, общественик и деен ръководител на борбата за освобождението на Добруджа. Русе, 2005

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „България“         Портал „България