Кобад I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кобад I

Кобад I или Кавад е владетел от Сасанидската династия на Персия. Син на Фируз I. Управлява през 488 г. - 531 г.

След поражението на баща си Фируз I, Кобад е заложник при ефталитите и по-късно с тяхна подкрепа се завръща в Персия и идва на власт, сваляйки чичо си Балаш.

Надеждите на зороастрийските маги и на едрите магнати не се оправдават когато Кобад I се опитва да ограничи влиянието им и започва да подкрепя сектата на маздакитите, поддържаща доктрината за социално равенство. В резултат, благородниците подкрепят братът на владетеля - Замасп, който узурпира трона 496-498. Кобад се спасява при ефталитите и с тяхна помощ отново си връща контрола в Персия. По това време страната е дезорганизирана и опустошена от степните нашественици, които изискват плащането на данък.

След като не получава помощ от страна на своя съюзник Източната Римска империя, Кобад обявява война на ромеите и заедно с хунско-ефталитски наемници нахлува в Месопотамия и Кавказ, където започва изтребване на християните. През 531 г. Кобад I побеждава пълководеца Велизарий в Битката при Калиник.

В края на управлението си спира да подкрепя маздакитите, чието учение е предизвикало обществен хаос, и предприема опити да възстанови икономиката на страната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]