Бахрам Чобен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бахрам Чубин)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бахрам Чобен
персийски владетел
BahramChobinCoinHistoryofIran.jpg
Монета на Бахрам VI
Роден
Починал

Религия Зороастризъм
Бахрам Чобен в Общомедия

Бахрам VI Чобен (Bahrām Chobin, Chubin, Chobina) е древноирански спахбод (главнокомандващ), който узурпира властта и управлява Персийската сасанидска империя в продължение на една година (590 – 591 г.). Произхожда от знатния род Михран, един от Седемте Партски клана.

Служи успешно като генерал при управлението на шах Хормазд IV (579 – 590) и побеждава гьоктюрките начело на армия от персийски катафракти. Така той става много популярен сред войската. След като търпи незначително поражение срещу Източната римска империя, Чобен е унизен от шаха, който му изпраща женски дрехи. Това води до бунта на войските и свалянето на сасанидския шах Хормазд IV, който е ослепен и убит, а на негово място се възцарява синът му Хосров II. Много скоро и той бива детрониран през 590 г. от Бахрам Чобен, който се възкачва на трона.

Синът на Хормазд – Хосров II успява да избяга при ромейския император Маврикий, който му помага със 70-хилядна армия да се завърне на власт през 591 г. Чобен търпи поражения, губи Ктезифон и се оттегля към Азърбайджан, на в крайна сметка е принуден да търси спасение в Тюркския хаганат. По късно е убит от убийци пратени от Хосров II.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oliver Nicholson (editor) – The Oxford Dictionary of Late Antiquity, Oxford University Press (2018), p. 194
  2. Mehrdad Kia – The Persian Empire: A Historical Encyclopedia (Volume 1), ABC-CLIO (2016), p. 240 – 243
  3. A. Shapur Shahbazi: Bahrām VI Čōbīn. Encyclopaedia Iranica, Vol. III, Fasc. 5 (1988), pp. 514 – 522