Коледна песен (филм, 1910)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Коледна песен
A Christmas Carol
Кадър от филма
Кадър от филма
РежисьориДжеймс Сиър Доули
Ашли Милър
Чарлз Кент[1][2]
ПродуцентиТомас Едисън
Базиран наКоледна песен“ на Чарлз Дикенс
В ролитеМарк Макдермът
Чарлз Огъл
Вилхелм Бехтел
Виола Дейн
Кери Лий
Шърли Мейсън[2]
Филмово студиоЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
РазпространителЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
Жанрдрама
фентъзи
Премиера23 декември 1910
Времетраене13 мин.
Страна САЩ
Езикням (английски субтитри)
Цветностчерно-бял
Хронология
Свързани филмиКоледна песен“ (2009)
Външни препратки
IMDb
Коледна песен в Общомедия

„Коледна песен“ (на английски: A Christmas Carol) е американски късометражен игрален ням филм от 1910 г. на компания „Едисън“, режисиран от Джеймс Сиър Доули, Ашли Милър и Чарлз Кент. Това е третата най-стара и първата изцяло запазена екранизация по класическата коледна новела на ДикенсКоледна песен“. Актьорският състав включва Марк Макдермът в ролята на главният персонаж Ебенизер Скрудж и Чарлз Огъл като Боб Крачит.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Денят преди Коледа. Старият скъперник Скрудж е навестен в кабинета си от трима души, представители на „Комитет за благотворителна помощ“. Той ги прогонва грубо. След това влиза неговия племенник, придружаван от още няколко хора, които искат да му пожелаят „Весела коледа“. Скрудж отпраща и тях студено. Помощникът му Боб Крачит се приготвя да тръгва и посочва на своя шеф часовника на стената. Старецът му отказва почивен ден.

Когато Скрудж се кани да отключи вратата на своя дом, на нея се появява лицето на старият му и покоен съдружник Марли. Вътре в стаята призракът на Марли се появява, докато скъперникът вечеря пред камината. Марли оповестява на своя бивш съдружник, че трябва да се промени, за да избегне „жестоко наказание“. Скрудж не вярва на очите си и отпъжда привидението. Марли жестикулира ядосан, посочва часовника до камината и изчезва.

Следващата сцена Скрудж е в стаята си с Духът на Коледите, който му припомня сцени от детството и младостта. После му показва настоящото - как семейството на Боб Крачит и това на племенника празнуват Коледа. Последният се намира в безпаричие, но отказва да иска помощ от чичо си. Скрудж бърка в джоба си и изважда пари, но споменът се изпарява. Отдолу се показват ръце, които просят от скъперника. Призракът показва и бъдещето на Скрудж - старецът умира и пръстена е взет от ръцете му, а след това изплува и надгробна плоча с неговото име. Скъперникът се моли на привидението, но то изчезва и Скрудж припада в леглото си.

Сутринта Скрудж се събужда радостен, че е още жив. Той хвърля пари на просещите деца пред вратата. После се натъква на тримата джентълмени от комитета и им дава щедро дарение. След това дава пари на своя племенник, с които да се ожени за годеницата си. Последно посещава Крачит и му подарява пълна кошница с храна. Всички благодарят на променения Скрудж.

Край на разкриващата сюжета част.
Коледна песен - целия филм

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Марк Макдермът Скъперника Скрудж
Чарлз Огъл Счетоводителя Боб Крачит
Виола Дана дете от семейството на Крачит
Кери Лий
Шърли Мейсън дете от семейството на Крачит
Вилхелм Бехтел

Промени[редактиране | редактиране на кода]

  • Вероятно заради краткото време от една ролка филмът е нямало възможност за представи и трите духа на Коледата. Вместо тях е включен просто „Духът на Коледите“, който обгръща и тримата призраци.

Ди Ви Ди[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е включен в DVD колекцията „Kino on Video“, която съдържа девет заглавия на късометражни нями филми на с обща дължина 120 мин. Дискът е пуснат на 20 ноември 2001 г. от Kino Internationa.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „A Christmas Carol“ // Letterbox. Посетен на 8 март 2024. (на английски)
  2. а б „A Christmas Carol (1910)“ // The Movie Date Base. Посетен на 8 март 1910. (на английски)
  3. „A Christmas Carol (1910)“ // popegrutch. Century Film Project. Посетен на 7 март 2024. (на английски)
  4. „Kino on Video. 2001 DVD edition“ // Silent Era. Посетен на 19 март 2024. (на английски)