Косовска операция (1944)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Косовска операция.

Косовска операция
Втора световна война
Български танкове в Подуево през ноември 1944 г.
Информация
Период21 октомври22 ноември 1944 г.
МястоКосово поле
Резултатпобеда за България
Страни в конфликта
Царство България
Югославски партизани
Кралство Италия
Албанска народноосвободителна войска
Трети Райх
Балистки албански националисти

Косовската операция е настъпателна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх (малко повече от две дивизии), разположени в района на Майдан планина, Преполац и планината Голак. Проведена е в периода 21 октомври - 21 ноември 1944 г. Целта ѝ е да се прекъсне пътя на оттеглящите се от Гърция група армии „Е“ на Вермахта.

Втора българска армия, Бронираната бригада, 4-ти конен полк, съвместно с X бригада от Югославските народоосвободителни войски и български партизански отряд от района на Полатна, предприемат настъпление и в периода 21 октомври - 6 ноември пробивайки успешно отбраната на противника и завземат град Подуево. До 21 ноември хитлеристките войски са напълно разгромени и в ръцете на българската армия попадат Прищина, Вучитрън и други населени места в Косово поле. До края на месеца подразделения на 9-а пехотна дивизия преследват оттеглящия се противник и достигат до рубежа РашкаНови пазар. Настъплението на българската армия е подкрепено и от италиански войски на Девета италианска армия в Албания и на Албанската народноосвободителна войска които преграждат пътищата на отстъпление на германските войски и балистките албански националисти и редица германски части и албански балистки подразделения попадат в италиански плен.

С Косовската операция завършва първата фаза на участието на България във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Матев, Калоян. Бронетанкова техника 1935 – 1945. София, Издателство Анжела, 2000.
  • Ташев, Ташо. Българската войска 1941 – 1945 – енциклопедичен справочник. София, Издателство Св. Георги Победоносец, 2008.
  • Чолпанов, Борис. И стоманата гореше. София, Държавно военно издателство, 1968.
  • Чолпанов, Борис, Стилиян Минев. Нови войни - нови оръжия. Бронирани войски и борбата срещу тях. София, Военна библиотека 123, 1945.