Югославска операция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ауфмарш 25)
Направо към: навигация, търсене

Югославската операция или с кодовото наименование „Ауфмарш 25“ (на немски: Aufmarsch 25, на хърватски: Travanjski rat, сръбски/босненски: Априлски рат/Aprilski rat) е военната операция на Страните от Оста срещу Кралство Югославия в периода 6 - 17 април 1941 година.

Атаката завършва с пълен разгром на югославските кралски военни сили, анексиране и окупиране на региона от Оста и създаване на Независима хърватска държава.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

След приключване на военните действия настъпват сериозни политически преобразувания - образувана е Независимата хърватска държава; почти цялата територия на днешна Словения е придадена към Третия Райх; на Царство България е възвърната Вардарска Македония и частите от Поморавието по Санстефанския договор; Черна гора е възстановена като протекторат на Кралство Италия; Бачка е възвърната на Унгария; по-голяма част от Косово с някои територии от днешна западна Република Македония са предадени на Албания, която е под италианско управление. Сърбия с територия по-малка от днешната е под немска окупация.

Военната операция протича едновременно с операция Марита срещу Кралство Гърция. Главнокомандуващ въоръжените сили на съюзниците е Фридрих Паулус. Войната е прелюдия към началото на операция Барбароса и има за цел да подсигури и укрепи южния фланг на силите на Оста в предстоящата война срещу СССР.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Територията на Кралство Югославия след операция Ауфмарш 25

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]