Петър II Караджорджевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър II
Петър II Караджорджевич
Крал на Югославия
Peter II Karadordevic.jpg
Роден
Починал
Погребан Свети Георги, Сърбия

Етнос сърби
Религия Сръбска православна църква
Образование Кеймбриджки университет
Управление
Период 9 октомври 1934 – 29 ноември 1945
Коронация 9 октомври 1934 г.
Предшественик Александър I
Наследник Монархията е отменена
(Иван Рибар като председател на Народното събрание на Югославия)
Coat of arms of the Kingdom of Yugoslavia.svg
Семейство
Род Караджорджевичи
Баща Александър I
Майка Мария Румънска
Съпруга Александра Гръцка

Уебсайт
Петър II в Общомедия

Петър II Караджорджевич е крал на Югославия от 9 октомври 1934 до 29 ноември 1945 г. Петър II е третият и последен крал на Югославия. Той е най-възрастният син на крал Александър I Караджорджевич и Мария Румънска. Двама от неговите кръстници са бъдещият британски крал Джордж VI и Елизабет Румънска.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Петър II Караджорджевич е роден на 6 септември 1923 г. в гр. Белград, Сърбия. Неговото обучение започва в кралския дворец в родния му град Белград. След това Петър заминава за Англия, за да продължи обучението си там. Тогава на 11-годишна възраст наследява трона на Югославия, след убийството на баща му в Марсилия. Тъй като е малолетен, е назначен регентски съвет, начело на който застава чичо му принц Павле.

Втора световна война (1939 – 1945)[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че крал Петър и неговите съветници са на страната на антифашистката коалиция, регентът принц Павле присъединява Югославия към Тристранния пакт.

На 27 март 1941 г., Петър, тогава на 17 години, се включва в преврат, подкрепен от Великобритания, чиято цел е да извади Югославия от съюза ѝ с Тристранния пакт.

Отлагайки операция „Барбароса“, Германия едновременно атакува Югославия и Гърция. Под наименованието „операция Наказание“ на 3 април Луфтвафе бомбардира Белград, цели 3 дни и 3 нощи. За по-малко от седмица Германия, България, Унгария и Италия нападат Югославия и на 17 април правителството в Белград капитулира. Югославия е между Италия, България, Унгария и Германия и марионетната Хърватска държава.

Петър и правителството напускат държавата още в началото на операцията срещу Югославия и първоначално бягат в Гърция, оттам в Йерусалим, след това в съществуващата тогава Британска Палестина, Кайро, Египет, а през юни 1941 г. се присъединяват и към останалите правителства в изгнание в Лондон. Там той завършва своето образование в Кеймбридж и се присъединява към кралските военновъздушни сили.

Въпреки краха на Югославската армия, на територията на държавата продължават да съществуват две групировки, борещи се срещу окупаторите. Първата е Кралската Югославска армия, водена от Дража Михайлович, министър на отбраната на правителството в изгнание. Втората са партизаните, ръководени от Йосип Броз, познат по-късно под името Тито. Съюзниците първоначално подкрепят Михайлович, но впоследствие подкрепят Тито, тъй като се оказва, че партизаните са по-добре организирани в борбите си срещу германците.

Сватба[редактиране | редактиране на кода]

Петър II се жени за принцеса Александра Гръцка и Датска на 20 март 1944 г.

Детрониране и изгнание[редактиране | редактиране на кода]

Докато все още е в изгнание, на 29 ноември 1945 г. Петър II е детрониран от Югославската Комунистическа асамблея, но така и до края на живота си не абдикира. След края на войната Петър II се заселва в САЩ. След като доста години страда от цироза на черния дроб, Петър умира след неуспешна трансплантация на черен дроб на 3 ноември 1970 г. в Денвър, Колорадо. Погребан е в църквата „Св. Сава“ в Либертивийл, щата Илиноис, и е единственият европейски монарх, погребан в Америка. Наследник на трона е синът му Александър II. На 26 май 2013 г. Петър II е препогребан в мавзолея на кралското семейство на хълма Опленац, близо до град Топола, Сърбия – заедно със съпругата си, Александра. Тогава в близост са препогребани майка му кралица Мария и брат му принц Андрей.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Александър I Караджорджевич Крал на Югославия (1934 – 1945)