Петър II Караджорджевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър II
Крал на Югославия
Peter II Karadordevic.jpg
Крал Петър II, 1944 г.
Лични данни
Управление 1934 – 1945
Коронация 9 октомври 1934
Пълно име Петър II Караджорджевич
Роден
Починал
3 ноември 1970 г. (47 г.)
Погребан в Манастир Св. Сава
Предшественик Александър I
Семейство
Династия Караджорджевичи
Баща Александър I
Майка Мария Румънска
Брак Александра Гръцка
Петър II в Общомедия

Петър II Караджорджевич е крал на Югославия от 9 октомври 1934 до 29 ноември 1945 г. Петър II е третият и последен крал на Югославия. Той е най-възрастният син на крал Александър I Караджорджевич и принцеса Мария Румънска. Двама от неговите кръстници са крал Джордж VI и кралица Елизабет II на Великобритания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Петър II Караджорджевич е роден на 6 септември 1923 г. в гр. Белград, Сърбия. Неговото обучение започва в кралския дворец в родния му град Белград. След това Петър заминава за Англия за да продължи обучението си там. Тогава на 11-годишна възраст наследява трона на Югославия, след убийството на баща му в Марсилия. Тъй като е малолетен е назначен регентски съвет, начелото на който застава чичо му принц Павле.

Втора световна война (1939 – 1945)[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че крал Петър и неговите съветници са на страната на антифашистката коалиция, регентът принц Павле присъединява Югославия към Тристранния пакт.

На 27 март 1941, Петър, тогава на 17 години се включва в преврат, подкрепен от Великобритания, чиято цел е да извади Югославия от съюза ѝ с Тристранния пакт.

Отлагайки операция „Барбароса“, Германия едновременно атакува Югославия и Гърция. Под наименованието „операция Наказание“ на 3 април Луфтвафе бомбардира Белград, цели 3 дни и 3 нощи. За по-малко от седмица Германия, България, Унгария и Италия нападат Югославия и на 17 април правителството в Белград капитулира. Югославия е между Италия, България, Унгария и Германия и марионетната Хърватска държава.

Петър и правителството напускат държавата още в началото на операцията срещу Югославия и първоначално бягат в Гърция, оттам в Йерусалим, след това в съществуващата тогава Британска Палестина, Кайро, Египет, а през юни 1941 г. се присъединява и към останалите правителства в изгнание в Лондон. Там той завършва своето образование в Кеймбридж и се присъединява към кралските военновъздушни сили.

Въпреки краха на Югославската армия, на територията на държавата продължават да съществуват две групировки борещи се срещу окупаторите. Първата е Кралската Югославска армия, водена от Дража Михайлович, министър на отбраната на правителство в изгнание. Втората са партизаните, ръководени от Йосиф Броз, познат по-късно под името Тито. Съюзниците първоначално подкрепят Михайлович, но впоследствие подкрепят Тито, тъй като се оказва, че партизаните са по-добре организирани в борбите си срещу Германците.

Сватба[редактиране | редактиране на кода]

Петър II се жени за принцеса Александра на Гърция и Дания на 20 март 1944 г.

Детрониране и изгнание (1945)[редактиране | редактиране на кода]

Докато все още е в изгнание, на 29 ноември 1945 г. Петър II е детрониран от Югославаската Комунистическа асамблея, но така и до края на живота си кралят не абдикира. След края на войната Петър II се заселва в САЩ. След като доста години страда от Цироза на черния дроб, Петър умира след неуспешна трансплантация на черен дроб на 3 ноември 1970 г. в Денвър, Колорадо. Погребан е в църквата Св. Сава, Либертивийл, щата Илиноис и е единственият европейски монарх погребан в Америка. Тронът е наследен от сина му Александър II. На 4 март 2007 г. Александър II обявява намеренията си да премести тялото на баща си в Сърбия, в Мавзолея на Сръбската кралска фамилия. Планът разочарова доста Сърбо-американци и в крайна сметка тялото на Петър остава в САЩ, каквото е било и неговото желание.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Александър I Караджорджевич Крал на Югославия (1934 – 1945)