Костенурките нинджа (сериал, 2003)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Костенурките нинджа
Teenage Mutant Ninja Turtles
Жанр Анимация
Актьори Майк Синтърниклаас
Уейн Грейсън
Сам Рийгъл
Джон Кембъл
Дарън Дънстан
Скоти Рей
Вероника Тейлър
Марк Томпсън
Скот Уилямс
Кристофър Адамс
Дейвид Зен Мансли
Шон Шемъл
Джейсън Грифит
Ерик Стюарт
Лиса Ортиз
Страна Флаг на САЩ САЩ
Флаг на Япония Япония
Флаг на Южна Корея Южна Корея
Език Английски
Сезони 7
Епизоди 156 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене около 22 минути
Разпространение
ТВ Канал 4Kids TV (сезони 1-6)
The CW4Kids (сезон 7)
Излъчване 8 февруари 2003 г. - 28 февруари 2009 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Костенурките нинджа“ (на английски: Teenage Mutant Ninja Turtles) е анимационен сериал, продуциран в съвместност между САЩ, Япония и Южна Корея. Той дебютира на 8 февруари 2003 г. и приключва на 28 февруари 2009 г., като отбелязва възобновяването на поредицата от Fox с помощта на 4Kids Entertainment.

„Костенурките нинджа“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започна излъчване на 8 януари 2005 г. по Нова телевизия, всяка събота и неделя от 09:30, а малко след това от 08:00, като биват излъчени първите два сезона, дублирани на български. В последните седмици се излъчват наведнъж по два епизода един след друг, като първите започват в 07:30. След като първи и втори сезон са излъчени, по-късно през 2006 г. са повторени. На 21 ноември 2009 г. започна трети сезон, всяка събота и неделя от 08:30. Изключение прави един епизод, който се излъчи на 1 януари 2010 г., също от 08:30. Сезонът завърши на 13 февруари, а на 14 февруари започна четвърти сезон, който приключи на 15 май. На 11 септември започна шести сезон, всяка събота и неделя от 08:30 по три и по два епизода съответно. От 3 октомври се излъчва по един епизод. Последният епизод от сезона се излъчи на 14 ноември. Ролите се озвучават от артистите Даринка Митова, Георги Тодоров (без епизоди 80-104), Симеон Владов от първи до четвърти сезон, Александър Воронов от първи до четвърти, Любомир Младенов в шести и Тодор Георгиев в шести и Станислав Пищалов (без 79 епизод). В първите епизоди началната песен не е преведена, но в последвалите ѝ е направен български вариант.

Повторения на сериала са излъчвани и по BBT около същия период като тези по Нова телевизия.

На 2 юли 2010 г. започна повторно излъчване на трети сезон по Diema Family, всеки делничен ден от 07:05 и завърши с края на четъврти на 13 септември. На 14 януари 2011 г. започна повторно шести сезон, всеки делничен ден от 06:20 и приключи на 18 февруари. На 21 февруари със същото разписание започна премиерно седмият и последен сезон, озаглавен „Завръщане в каналите“. Първият епизод е с интрото на предния сезон, чието подзаглавие се прочита за пръв път и е преведено като „Приключения в бъдещето“. Последният епизод се излъчи на 9 март. В този сезон ролите се озвучават от артистите Йорданка Илова, Симеон Владов, Здравко Методиев, Камен Асенов и Светозар Кокаланов.

Издания на DVD[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2004 г., АйПи Видео издават на видео-касети и DVD „Костенурките Нинджа: Атаката на Мишеловите“ - колекция от първите три епизода на сериала. След първоначалното издаване на четири диска/касети от поредицата, АйПи Видео издават първите четири и на шестия сезон.

През 2006 г. първи и втори сезон са пускани на DVD всяка седмица с вестник „Женски тайни“ и биват последвани от трети и четвърти сезон. Дублажът е със същите артисти, като в четвърти сезон Георги Тодоров отсъства. В началото на ноември 2007 г. по вестникарските будки се появяват и DVD-тата с шестия сезон (известен като „Скок в бъдещето“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]