Лесинг (награда - Хамбург)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лесинг.

Културната награда „Лесинг“ (на немски: Lessing-Preis der Freien und Hansestadt Hamburg) е учредена в Хамбург през 1929 г. по случай 200-ата годишнина от рождението на писателя Готхолд Ефраим Лесинг. От 1977 г. наградата се присъжда на всеки четири години.

По правило има един главен носител на наградата, който получава парична премия от 10 000 €, и един или повече стипендианти, които може да получат до 5000 €.

Като главни носители на наградата, които трябва да спадат към немската културна сфера, се избират поети, писатели или учени, чиито произведения и дейности „удовлетворяват високите изисквания на учредителя“.

Стипендиантите трябва да са уседнали в Хамбург или по ясен начин да са свързани с града или с неговия духовен и художествен живот.

Носители на наградата (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lessing-Preis der Freien und Hansestadt Hamburg“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.