Направо към съдържанието

Ловат

Ловат
Река Ловат в град Велики Луки, Псковска област
Река Ловат в град Велики Луки, Псковска област
55.8601° с. ш. 30.1884° и. д.
58.2114° с. ш. 31.444° и. д.
Местоположение
– начало, – устие
Общи сведения
Местоположение Беларус
Витебска област
Русия
Псковска област
Новгородска област
Дължина530 km
Водосб. басейн21 900 km²
Отток169 (устие) m³/s
Начало
Мястосеверно от с. Марченки,
Витебска област,
Беларус
Координати55°51′36.41″ с. ш. 30°11′18.25″ и. д. / 55.860116° с. ш. 30.188404° и. д.
Надм. височина180 m
Устие
Мястоез. Илмен → р. ВолховЛадожко езеро → р. НеваБалтийско море
Координати58°12′41.06″ с. ш. 31°26′38.31″ и. д. / 58.211408° с. ш. 31.443975° и. д.
Надм. височина18 m
Ловат в Общомедия

Ло̀ват (на руски: Ловать; на беларуски: Ловаць) е река в Беларус и Русия (184-та по дължина). Дължината ѝ е 530 km. Протича на територията на Беларус (Витебска област) и Русия (Псковска и Новгородска области). Влива се в езерото Илмен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Течение[редактиране | редактиране на кода]

Река Ловат води началото си от Городокското възвишение на 180 m н.в., северно от село Марченки, Витебска област, Беларус. Първите около 25 km тече в югоизточна посока, като протича през езерата Завесно и Задрате. При село Межа завива на североизток преминава последователно през езерата Межа, Сосно, Чернясто и Сесито и навлиза в пределите на Русия. На руска територия в началото тече в посока север-северозапад, а след езерото Комснино – на север-североизток, като запазва това си направление до устието. В горното си течение (до устието на левия ѝ приток Насва) ширината на реката е около 10 – 15 m, а заливната ѝ тераса почти повсеместно е заблатена. След устието на Насва Ловат тече през гористи райони. Бреговете ѝ стават високи, на някои места скалисти (след град Холм), течението ѝ е с множество бързеи и прагове (около устието на Локня и след град Холм). В този среден участък от течението си реката е широка 50 – 60 m, а след устието на река Куня – над 100 m. След село Селеево, Новгородска област Ловат навлиза в Приилменската низина. Тук долината ѝ става широка, а бреговете ѝ – полегати. На 22 km от устието си Ловат се съединява чрез проток с река Пола, идваща от изток и двете заедно образуват делта с площ около 400 km2, чрез която двете реки се вливат в югоизточната част на езерото Илмен, разположено на 18,1 m н.в. През пролетта по време на пълноводието делтата се наводнява с воден стълб около 2 – 3 m.

Водосборен басейн[редактиране | редактиране на кода]

Карта на водосборния басейн на река Волхов и езерото Илмен

Водосборният басейн на река Ловат обхваща площ от 21 900 km2 и се простира на територията на Витебска област в Беларус и Псковска, Смоленска и Тверска област в Русия.

Водосборният басейн на реката граничи със следните водосборни басейни:

Река Ловат получава 29 притока с дължина над 10 km, от които 4 са с дължина над 100 km. По-долу са изброени тези 4 реки, като са показани на кой километър от течението на Ловат се вливат, техните дължини, площта на водосборните им басейни, дали са леви (←) или десни (→) притоци и къде се вливат:

Хидрология[редактиране | редактиране на кода]

Подхранването на реката е смесено, като преобладава снеговото. Среден годишен отток при град Холм (на 193 km от устието) 105 m3/s, а в устието – 169 m3/s. През пролетните месеци от втората половина на март до края на май протича около 55% от годишния отток на реката, от юни до октомври – около 23%, а зимата, от ноември до началото на март – около 22%. Замръзва в края на ноември – началото на януари, а се размразява през март или април.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

По течението на реката са разположени множество селища, в т.ч. два града и един посольок:

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

На 490 km от устието си реката се използва за транспорт на дървен материал, а е плавателна за малки съдове на 70 km от устието си – до село Черенчици, Новгородска област. В древността реката е била част от Пътя от варягите към персите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ловать“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​