Лох Нес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лох Нес
Loch Ness
— сладководно езеро —
LochNessUrquhart.jpg
Scotland relief location map.jpg
57.3° с. ш. -4.45° и. д.
Местоположение в Шотландия
Местоположение Шотландия
Притоци река Ойх
Отток река Нес
Дължина 36,2 km
Площ 56 km²
Дълбочина 230 m
Воден обем 7,45 km³
Надм. височина 2,7 km
Водосб. басейн 7,5 km³
Острови 1
Лох Нес в Общомедия

Лох Нес (на английски: Loch Ness, на шотландски келтски: Loch Nis) е сладководно езеро, разположено в платата на Северна Шотландия. Езерото е известно най-вече със слуховете за Чудовището от Лох Нес, наричано „Неси“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Лох Нес е с дължина 37 km, 1,5 km широко и с площ близо 56,4 km². Най-дълбоката му точка е 230 m. Заради голямата дълбочина езерото е и най-големият сладководен басейн във Великобритания. Инвърнес, един от големите градове в областта, се намира на 5 километра в северна посока. Отлагания на реката Фойерс са разделили Лох Нес по средата на два басейна. През Бронзовата епоха, преди 4000, се е появил единственият остров в езерото – Чери Айлънд.

Лох Нес е включен от 1822 г. в Каледонския канал (Caledonian Canal). Използвано е за свързващ път между бреговете на Атлантика и Северно море.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

В горите около Лох Нес се среща дъб, ясен, офика, обикновена леска и бор. Повечето дъбове са изсечени през 19 век за строителство на каледонския канал.

Животинските класове в и около езерото са риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Лох Нес е познат като едно от езерата с най-много риба във Великобритания. Там живеят сьомга, змиоркообразни, пъстърва, щука и бодливка. През есента атлантическите сьомги хвърлят тук хайвера си. През 1982 г. на дълбочина от 220 метра са намерени три подобни екземпляра. Това е и дълбочинен рекорд в британските сладки води. Пъстървите имат голяма численост в Лох Нес. През 2000 година там е уловена рекордната 7,5-килограмова пъстърва. При акции в търсенето на Неси пъстърви често се удрят в сонарите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]